Aardbeving Qinghai: al meer dan 1.100 doden

Ruim twee dagen na de aardbeving in de Chinese provincie Qinghai begint de omvang van de ramp steeds beter zichtbaar te worden. Nadat gisteravond nog melding werd gemaakt van 760 slachtoffers, is vandaag het dodental opnieuw sterk opgelopen. Volgens de laatste cijfers ligt het aantal slachtoffers nu op 1.144. Het aantal vermisten is gestegen van 243 naar 417.

Volgens persbureau AP zal het dodental in de komende dagen waarschijnlijk nog verder oplopen. Veel lichamen liggen vermoedelijk nog onder het puin, terwijl andere lichamen al door familieleden zijn weggehaald zonder dat ze zijn meegenomen in de telling. Onder de slachtoffers zouden bovendien veel kinderen en leraren zijn. De schoolgebouwen waarin zij zaten waren niet tegen de aardbeving bestand en storten eenvoudig in elkaar. Iets wat twee jaar geleden ook bij de aardbeving in Sichuan gebeurde en waar China nog zware kritiek voor te verduren kreeg.

Duizenden reddingswerkers doen in Qinghai al sinds woensdag verwoede pogingen zoveel mogelijk mensen levend onder het puin vandaan te halen. Daarbij worden ze geholpen door een grote groep Tibetaanse monniken. Tibet grenst direct aan Qinghai en veel Tibetanen zijn in de loop der jaren in een door de beving getroffen stad als Gyegu gaan wonen. Sommige monniken zouden honderden kilometers gelopen hebben om te kunnen helpen bij de reddingsactie.

Premier Balkenende heeft inmiddels een brief gestuurd naar zijn Chinese ambtgenoot Wen Jiabao om zijn medeleven te betuigen. Na afloop van de ministerraad van vandaag liet Balkenende weten dat het ‘ontzettend triest is te moeten vaststellen dat China nu binnen twee jaar opnieuw is geconfronteerd met dergelijk natuurgeweld.’

Lees ook:Meer dan 2.000 doden na aardbeving Qinghai
Lees ook:China wil geen Tibetaanse hulp meer na aardbeving
Lees ook:Aardbeveving China eist zeker 400 slachtoffers
Lees ook:Dodental aardbeving Qinghai naar 1.706
Lees ook:Dodental aardbeving Qinghai opnieuw opgelopen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>