Nog veel verdriet en woede na aardbeving Sichuan

Vandaag is het precies twee jaar geleden dat de Chinese provincie Sichuan werd geraakt door een zware aardbeving. Daarbij kwamen meer dan 80.000 mensen om het leven, duizenden mensen worden tot op de dag van vandaag vermist. In het getroffen gebied worden de slachtoffers vandaag herdacht.

Voor de familie van de vermisten betekent deze tweede verjaardag van de aardbeving dat ze hun geliefden vanaf vandaag als overleden mogen opgeven. Twee jaar lang stonden 18.000 mensen nog als vermist op papier, want volgens de Chinese regels moet iemand minimaal twee jaar vermist zijn alvorens hij als overleden geregistreerd mag worden.

Volgens de media in China is het getroffen gebied, waaronder de miljoenenstad Chengdu, inmiddels weer herboren. Een groot deel van de gebouwen is opnieuw opgebouwd en het leven is weer op gang gekomen.

Maar volgens verschillende critici, zoals activist / kunstenaar Ai Weiwei, is er nog altijd veel te weinig aandacht voor de grote fouten die zijn gemaakt. Bij de aardbeving zijn veel scholen ingestort terwijl andere gebouwen bleven staan. Al vrij snel na de ramp werd duidelijk dat bij de bouw van de scholen bouwregels massaal zijn genegeerd en dat goede schoolgebouwen de dood van duizenden kinderen had kunnen voorkomen.

Ai Weiwei houdt de regering verantwoordelijk voor de slechte bouw van de scholen, maar die wil van geen kritiek weten. Verschillende critici en activisten, zoals bijvoorbeeld Tan Zuoren, werden om die reden achter slot en grendel gezet. Het instorten van de vele scholen zorgde onder de Chinese bevolking voor veel verdriet, ongeloof en woede.

Lees ook:‘Kracht van Chinese aardbeving was enige oorzaak tienduizenden doden’
Lees ook:Aardbeveving China eist zeker 400 slachtoffers
Lees ook:Aardbeving in China kon niet worden voorspeld
Lees ook:Ouders van getroffen kinderen in Sichuan in protest
Lees ook:Tienduizend mensen geëvacueerd in China

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>