‘Aftershock’: film over dodelijkste aardbeving ooit

Het was de dodelijkste aardbeving in de geschiedenis. Op 28 juli 1976 in Tangshan, een stad zo’n tweehonderd kilometer ten oosten van Beijing. In het holst van de nacht begon de aarde te te trillen, een beving van 8,2 op de Schaal van Richter waarbij officieel 255.000 doden vielen. Maar het werkelijke aantal doden wordt op 750.000 geschat.

De Chinese regisseur Feng Xiaogang heeft het drama van Tangshan in een film verwerkt, ‘Aftershock’. In de film wordt het verhaal verteld van een moeder die haar dochter in de aardbeving kwijt raakt. Ongetwijfeld is het een drama- en rampenfilm van de bovenste plank, een film waarbij de visuele effecten grandioos kunnen zijn. Want dat kan met een budget van 150 miljoen yuan, omgerekend een slordige 17 miljoen euro.

De film ging afgelopen week in première, op de plek waar 34 jaar geleden die vreselijke aardbeving plaatsvond. 15.000 mensen, waaronder inwoners van Tangshan, woonden de première bij. Volgens het Chinese staatspersbureau bleven er maar weinig ogen droog tijdens het zien van de film.

Of ‘Aftershock’ ook in Nederland uit zal komen, is voorlopig nog niet bekend. De Chinezen zelf echter schijnen hoge verwachtingen van de film te hebben. De film zou wel eens vele records kunnen breken, zo schrijft de Shanghai Daily. Of dat werkelijk gebeurt is nu natuurlijk nog maar afwachten. Op YouTube circuleren inmiddels de eerste trailers:

Lees ook:Leestip: Verborgen Stemmen
Lees ook:Twee lichte aardbevingen in Noord-China
Lees ook:Dodental aardbeving Qinghai naar 1.706
Lees ook:The Karate Kid gaat nu echt naar China
Lees ook:China jaloers op ‘Kungfu Panda’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>