Chinese Honda bouwers willen rechtvaardig loon

Stakende arbeiders zijn in China niet de gewoonste zaak ter wereld. Maar dat ook in China de arbeiders soms het werk neerleggen omdat ze het niet langer pikken, blijkt wel in Guangzhou. Daar hebben de medewerkers van een Honda fabriek al twee keer het werk een dag neergelegd.

De reden tot de staking is eenvoudig, logisch en gerechtvaardigd. Ze krijgen, als Chinese arbeiders, namelijk veel minder loon dan hun Japanse collega’s. En het gaat niet om een paar centen, de Chinezen krijgen 50 keer minder loon dan de Japanners. Reden genoeg om de handdoek tijdelijk in de ring te gooien en een paar dagen geen nieuwe Honda’s in elkaar te zetten.

Inmiddels heeft de directie van de Honda fabriek de arbeiders een salarisverhoging van 55 yuan aangeboden, bijna zes euro. Het is een eerste, maar kleine overwinning voor de Honda bouwers. Maar de medewerkers nemen er niet genoegen mee. Meer stakingsdagen worden dan ook niet uitgesloten.

Lees ook:Chinese Honda bouwers staken door
Lees ook:Chinese Toyota fabriek ligt stil na staking
Lees ook:De export groeit en de arbeider wordt veeleisender
Lees ook:Chinese arbeiders zien flinke stijging minimumloon
Lees ook:Ook bij Toyota staken de Chinezen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>