Chinese staatspers komt met eigen CNN

Het Chinese staatspersbureau Xinhua komt met een eigen wereldwijde televisiezender. Het Engelstalige China Xinhua News Network Corp. (CNC) is ontwikkeld om de media-invloed van de Chinese autoriteiten uit te breiden.

Voorlopig zal CNC alleen te zien zijn in Hong Kong, maar de Chinezen hebben grote plannen met de nieuwszender. De bedoeling is dat CNC voor het einde van dit jaar ook te ontvangen is in Afrika, Noord-Amerika en Europa. De zender zal zowel aandacht schenken aan internationaal nieuws als aan nieuws dat uit China komt.

Groot verschil met zenders als CNN en BBC zal zijn dat CNC het nieuws met een Chinees perspectief brengt. De machthebbers in Beijing raken vaak gefrustreerd als de internationale media weer eens over een gevoelig Chinees onderwerp beginnen, zoals de situaties in Tibet en Xinjiang, of de schending van de mensenrechten. Beijing wil minder negatief nieuws over China en denkt met CNC een goed tegenwicht te bieden.

Twee maanden terug begon CNC al met proefuitzendingen:

Lees ook:China zet beroemdheden in voor beter imago
Lees ook:Al dat afval brengt China behoorlijk in gevaar
Lees ook:Het is weer petitietijd in Beijing
Lees ook:China’s verschil tussen stad en land steeds groter
Lees ook:China dikt censuur nog even aan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>