Huisbaas

Mijn telefoon in Beijing deelde ik met twee andere buitenlandse studenten. Zodra het handjevol trouwe familie wekelijks te woord was gestaan, rinkelde het toestel daarna nog maar één keer. We wisten alledrie wat er komen zou en de sprint wèg van de telefoon was noodzakelijk voor wie geen zin had zich op te offeren voor een halfuur van scheldkannonades in onverstaanbaar Mandarijn.

Natuurlijk kwam het regelmatig voor dat ik de laatste was die de veilige haven van het toilet of de buitendeur bereikte en dus de hoorn van de haak nam. 'RRrrr', zei de stem aan de andere kant van de lijn dan. En met een trillend 'shi shei?' vroeg ik daarop compleet overbodig wie ik aan de lijn had.

Na die twee woorden zuchtte mijn huisbaas aan de andere kant van de lijn en zodra mijn huisgenoten hun lachende hoofden weer in de woonkamer durfden te vertonen, begon de monoloog in platte aaneengeschakelde zinnen, met een aardappel-r waar ze in 't Gooi nog bang van zouden worden. Hulpeloos luisterend zocht ik naar aanknopingspunten in de vorm van 'telefoon', 'stroom' of 'niet betaald' om een antwoord op haar onontcijferbare vraag te kunnen geven. Het antwoord was altijd 'hao', maar ik heb minstens vijftig keer geen idee gehad waarmee ik akkoord was gegaan.

Deze legendarische hoofdpersoon in de wekelijkse telefoonterreur was een 1,50 meter hoog vrouwtje zonder tanden, waardoor articuleren een omvangrijk obstakel werd bij het communiceren met buitenlandse huurders. Een typische oudere inwoonster van Beijing.

In de krant las ik vandaag dat juist deze doelgroep geïnteresseerd is in een andere taal. Pekinese oudjes willen een poging wagen de stroom toeristen in augustus in hartelijk Engels te verwelkomen. Mocht mijn huisbaas hetzelfde plan hebben opgevat, dan hoop ik voor de toekomstige bewoners van Dongwangzhuang dat ook in het Engels een aantal extra tanden noodzakelijk zijn voor verstaanbaarheid. Ik moet er niet aan denken hoe lang een dialoog met deze dame zal duren…

Lees ook:Bellen vanuit China: goedkoper dan je denkt
Lees ook:Cursus
Lees ook:Positief denken over milieuvervuiling in China
Lees ook:Barbiebaantje in Beijing
Lees ook:Chinese plattelanders op koelkastjacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>