Koelte verzinnen

Mensen puffen zich een weg door de brede straten van Wudaokou. Mijn bemoeizieke buurvrouw heeft het te druk met armwapperen om mijn outfit vandaag aan een keurende blik te onderwerpen. Iedere stap buiten de orkaansimulerende airco in mijn appartementje klapt in mijn gezicht als een klamme washand waar de föhn op is gezet. Het is zomer in Beijing.

In de schaduw wagen de dapperen en verslaafden onder de mannelijke bevolking nog een voorzichtige poging tot mahjong spelen en de telefoonkaartverkopers op de campus hebben hun klapstoeltjes verhuld met een grote paraplu. Maar niemand kan ontkennen dat iedere vorm van inspanning bij kleffe temperaturen en een luchtvochtigheid van negentig procent aanvoelt als het lopen van een marathon.

’s Avonds is de ultieme hittegolf nog enigszins te vermijden. Een gekoelde woonkamer, DVD’s voor een euro, een tot de nok gevulde koelkast en wat andere internationale slachtoffers van het Chinese klimaat zijn prima ingrediënten voor een vleugje koelte. Ochtenden en middagen zijn een heel ander verhaal. Dan wordt van mij verwacht dat ik me buig over ingewikkelde Chinese krantenkoppen, vertalingen en Beijing opera-achtige uithalen. Want de colleges gaan gewoon door tot het echt te warm wordt.

En de criteria voor ‘echt te warm’ zijn scherp vastgesteld. 38 graden en ademhalingsproblemen blijken de magische grens. Het overschrijden van die grens is echter aan het schoolbestuur. Daar hebben de weergoden weinig mee te maken.

Elke ochtend zwem ik door de mensenmassa de centrale hal van de universiteit binnen om tot mijn, inmiddels steeds minder wordende, verbazing te ontdekken dat het al wekenlang 37 graden blijkt te zijn. Onder een stralende zonnetje van zwarte viltstift lacht het getal me dagelijks opnieuw overtuigend toe op een uitdunnende flip-over. Ik verheug me nu al op de Chinese vindingrijkheid ter voorkoming van ijsvrij in de strenge winters.

Lees ook:Extreme hitte wordt 8 arbeiders fataal
Lees ook:Nieuwe stelling: De Olympische Spelen hadden nooit in China mogen plaatsvinden
Lees ook:Beijing zit opnieuw in een hittegolf
Lees ook:Nepsigaretten in beslag genomen
Lees ook:Barbiebaantje in Beijing

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>