Chinees taxisentiment

'Taxi's in Beijing krijgen facelift voor de Spelen' lees ik vandaag in China Daily. Alsof de straten van Beijing nog geen metamorfose hebben ondergaan de laatste tijd. Vijf jaar geleden was Beijing een rode waas van gammel schuddend blikwerk. De taxi's die toen nog voor de belachelijke prijs van 1,20 yuan de straten onveilig maakten hingen van kapotte stoelen en een gekooide chauffeur aan elkaar. De toeter was standaard vergroeid met de hand van de 'siji', die kettingroken afwisselde met rochelsalvo's en ondertussen nog tijd had om platte teksten te grommen en brallen naar andere wegpriraten. Ik zou bijna zeggen dat ik ze mis.

Dezelfde straten worden nu gedomineerd door groen met bruingeel gevlekte, van airco voorziene degelijke bakken met chauffeurs die bijna Engels met je praten. In de taxi rokende bestuurders zijn een uitstervend ras. En na een ritje van noord naar zuid is mijn portemonnee voelbaar slanker dan daarvoor. Met de laatste check voor de Olympische Spelen zal het laatste rode sentiment op vier wielen nu wel zijn weggezuiverd. Gelukkig maakt melancholie al vrij snel plaats voor een kleine winst op het gevoel-van-veiligheid-gebied. De nieuwe snelheidsmonsters hebben misschien geen charme, maar wel een mooie, nieuwe, werkende gordel…

Lees ook:Trouwen geen must voor jonge Chinezen
Lees ook:Beijing verzet zich tegen Amerikaans machtsvertoon
Lees ook:Oversteekcursus (fase 1)
Lees ook:Toet-toet It’s a small world-happy birthday
Lees ook:Chinese auto verdwijnt bijna in de weg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>