De muur kwijt

Het hoeft niet moeilijk te zijn. Je babbelt even met de hoteleigenaar of kijkt rond als een onwetende toerist in de buurt van het Dongzhimen-station en voor je het weet zit je in een airco-bus op weg naar Badaling, een gedeelte van de Muur vlakbij Beijing.  Na een comfortabele reis hijs je jezelf een paar steile, gerestaureerde treden op, je slaat links en rechts digitaal wat herinneringen op en je kunt het thuisfront vertellen dat je het machtige bouwwerk officieel hebt beklommen.

Helaas gaat die gemakszucht na zes keer een beetje vervelen en ga je op zoek naar iets anders. Avontuur ofzo. En dus pak je voor de grap eens een bus de andere kant op en blijf je daarin zitten tot de eindhalte, zelfs als drie wanhopige taxichauffeurs je bijna van je stoel trekken om je halverwege al een ritje naar de Muur aan te smeren. Vervolgens ga je met een andere taxichauffeur in zee, hoewel zijn opgetrokken wenkbrauwen bij het horen van de plaatsnaam die je wilt bereiken niet al te veel goeds voorspellen. En je begint aan de rit naar een verlaten berg, waar het wereldwonder zich schuil schijnt te houden op de hoogste toppen. Klaar voor het avontuur ben je. Massatoerisme? Weg ermee.

Drie uur later sta je kokhalzend op een drooggevallen bergrivier-pad en verlang je naar de tijd dat je nog fan was van gemakszucht en eenvoud. Boven je cirkelen vogels tegen een achtergrond van kale bergen en een zonovergoten lucht. Geen muur te bekennen. Een treurig kijkende mede-avonturier passeert je en haalt zijn schouders op. ‘ There’s no wall there’, wrijft hij de boodschap er nog even in. Met kapotte kuiten en een lege geheugenkaart sta je een uur later weer op de grond, terwijl de taxichauffeur je hoofdschuddend aanstaart. Ruim zesduizend kilometer Muur loopt er door China. Knappe toerist die daar geen centimeter van weet te vinden.

Bovenstaande column is verschenen in China Nu, herfst 2009

Lees ook:Muur is geen muur
Lees ook:De muur, voor iedereen anders
Lees ook:Rijst voorkomt ineenstorting Chinese Muur
Lees ook:Studenten maken plaats voor persconferenties in Beijing
Lees ook:Herstel oudste deel Chinese Muur op komst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>