Verdwijnt de Chinese boer? Hopelijk niet

Zal China in de toekomst helemaal afscheid nemen van de boeren? Zal het land dat, ondanks de groeiende megasteden, nog altijd voornamelijk uit platteland bestaat het straks moeten doen zonder mensen die rijst verbouwen, varkens houden en aardappels telen? Gezien het hoge percentage boeren in China, lijkt die toekomst nu nog erg ver weg. Maar een Chinese denktank verwacht dat het aantal plattelandsmensen in de komende dertig jaar afneemt van 900 miljoen naar 400 miljoen. Oftewel: niet meer 70 procent van de 1,3 miljard Chinezen woont dan nog op het platteland, maar 30 procent. Dat schrijft de Shanghai Daily.

In de afgelopen jaren verruilden al veel Chinezen het plattelandsleven voor een leven in de grote steden. In plaats van boer werden ze bouwvakker of fabrieksarbeider. In plaats van in een klein plattelandsdorpje in het westen te wonen, probeerden ze een plekje te vinden in de snel groeiende steden in het oosten van het land. Daar bevindt zich de zogenoemde ‘fabriek van de wereld’, industrieterreinen die mijlenver doorlopen en waar voornamelijk producten voor de westerse markt worden gemaakt.

In de komende jaren, zo is de verwachting, zal ook het binnenland steeds meer industrie krijgen. Migranten kunnen dan dichter bij huis gaan werken. Boeren die het niet zagen zitten om huis en haard te verlaten voor een onzeker bestaan tweeduizend kilometer verderop, kunnen alsnog hun boerenleven inruilen voor het leven van de fabrieksarbeider. Steden zullen groeien, plattelandsdorpen zullen krimpen.

Maar of dat betekent dat het boerenleven in China over veertig of vijftig jaar zo goed als verdwenen zal zijn? Dat moeten we nog maar eens zien. China is ‘s werelds grootste verbouwer van onder meer rijst, thee, aardappels en tarwe. Het lijkt mij onwaarschijnlijk  dat de overheid het zo ver laat komen dat die productie in zal storten en China haar marktleidende functie af zal geven. Bovendien is het nog maar de vraag of een leven in de stad wel zoveel gelukkiger maakt dan het leven op het platteland, zoals veel Chinezen lijken te denken.

Als ze hetzelfde inkomen zouden hebben, denk ik dat de boer die rijst verbouwt heel wat gelukkiger is en meer vrijheid heeft dan de fabrieksarbeider die aan de lopende band mobiele telefoons in elkaar plakt. Je eigen dag indelen en in de gezonde buitenlucht werken is op termijn toch veel mooier dan onder een deken van smog geestdodend werk verrichten? Waarschijnlijk zullen de Chinezen die ontdekking zelf in de komende jaren ook gaan doen. Ze zijn slim genoeg om in te zien dat een volledige urbanisatie niet leidt tot groot geluk. Als alleen die inkomensverschillen nu eens wat kleiner werden. Dat zou veel veranderen. Het zou laten zien dat niet alleen een fabriek voor welvaart kan zorgen.

Lees ook:China groeit en krijgt vergrijzingsprobleem
Lees ook:China’s verschil tussen stad en land steeds groter
Lees ook:Mannenoverschot
Lees ook:Economische bloei eindelijk positief voor minderheden
Lees ook:Miljoenen Chinezen in de problemen door droogte

1 Reacties // Reageer

One thought on “Verdwijnt de Chinese boer? Hopelijk niet

  1. joep

    Blijkbaar ken je de situatie van de boeren in China niet echt. Ik citeer: “Bovendien is het nog maar de vraag of een leven in de stad wel zoveel gelukkiger maakt dan het leven op het platteland, zoals veel Chinezen lijken te denken.”
    Google maar eens voor de gein een beetje rond en je zult erachter komen dat de boeren problemen tegenkomen als corruptie, armoede en hongersnood.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>