Het Jaar van de Tijger eist slachtoffers

Vuurwerk en de Nieuwjaarsviering. Ze horen bij elkaar als vuur en water, als bruid en bruidegom, als opa en oma. Zonder vuurwerk is Oud & Nieuw niet compleet. Dat geldt voor Nederland, maar het geldt helemaal voor China, het land waar we ons vuurwerk aan te danken hebben. Ook bij de viering van het Jaar van de Tijger, dat vorige week begon, werd in het verre oosten volop met vuur gespeeld. Het resultaat van een week Nieuwjaarsfeest in China: 7.480 branden, 35 doden en een onbekend aantal gewonden.

Dat is veel minder dan vorig jaar, zo schrijft de Shanghai Daily. Het zou slechts de helft van het aantal slachtoffers zijn dat de viering van het Jaar van de Os eiste. Bovendien veroorzaakte afgestoken vuurwerk geen branden waarbij meer dan drie mensen omkwamen of waarbij meer dan tien zwaargewonden vielen. En het is natuurlijk een minimaal percentage als je de 35 doden afzet tegen de 1,3 miljard mensen die in China wonen. Toch moeten de 180.000 brandweermannen hun handen vol hebben gehad sinds 12 februari. Ze kregen het voor elkaar 1.585 mensen te redden bij de Nieuwjaarsbranden. Gelukkig maar, al blijft het jammer voor de 35 die nog overbleven. Volgend jaar wordt het Jaar van het Konijn gevierd. Is het te veel gevraagd om het aantal slachtoffers dan opnieuw met de helft te verminderen?

Lees ook:19 doden en 50 gewonden bij vuurwerkexplosie
Lees ook:Chinees Nieuwjaar: zoek de verschillen
Lees ook:Chinese arbeidsregels vaak nog niet nageleefd
Lees ook:Celstraffen voor brand in Chinese Koolhaas toren
Lees ook:Enorme bosbrand teistert Noord-China

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>