Geesten de weg wijzen met lampions

Veertien dagen na het begin van het Jaar van de Tijger is het zondag alweer afgelopen met de viering van het Chinees Nieuwjaar. Maar zoals elk goed feest, wordt ook het Jaar van de Tijger niet zonder toegift afgesloten. Traditiegetrouw wordt zondag namelijk in heel China, maar ook in Korea, Singapore en Taiwan, het Lantaarnfeest gevierd.

Tijdens het Lantaarnfeest, dat altijd bij volle maan en op de 15e dag van het nieuwe jaar wordt gevierd, hangen Chinese gezinnen lampions voor hun deur en ‘s avonds gaan kinderen met lampions de straat over. Volgens het traditionele Chinese geloof is het op deze avond mogelijk geesten van voorouders door de lucht te zien vliegen. Door middel van de lantaarns wordt de geesten de weg naar het hiernamaals gewezen. Ook wordt op deze avond op veel plekken in China de Leeuwendans opgevoerd. Deze dans verjaagt boze geesten en zal veel voorspoed in het nieuwe jaar brengen.

Helaas wordt, voor zo ver bekend, het Lantaarnfeest dit jaar niet op grote schaal in Nederland gevierd. Alleen het China Festival in Utrecht staat zondag nog even stil bij de afsluiting van het Chinees Nieuwjaar. Jammer, want uit onderstaande video uit Taiwan blijkt dat het feest met al die lampions eigenlijk te mooi is om niet te vieren.

Lees ook:Chinees Nieuwjaar vieren: waar moet ik zijn?
Lees ook:Welkom in het Jaar van de Tijger!
Lees ook:19 doden en 50 gewonden bij vuurwerkexplosie
Lees ook:Chinees Nieuwjaar: zoek de verschillen
Lees ook:Taiwan vreest de grote macht uit Beijing

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>