Chinese scheepswrakken zoeken bij Afrika

Nog ver voor de VOC de wereldzeeën verkende, gingen de schepen van de Chinese admiraal Zheng He al de hele wereld over. In 1418 vaarde zijn Chinese vloot onder meer naar de Afrikaanse kust, waar helaas niet elk schip de woeste zee aankon en een enkeling ten onder ging. Nu, zeshonderd jaar later, slaan China en Kenia de handen ineen om te kijken wat er nog van die wrakken over is.

China en Kenia zijn een overeenkomst aangegaan voor een drie jaar durend project, zo vertelt dagblad Trouw. De landen gaan gezamenlijk op zoek naar de wrakken die voor de Afrikaanse kust liggen en worden daarbij gefinancierd door de Chinese overheid. Of China op deze manier waardevolle schatten uit het verleden probeert te vinden, is niet bekend gemaakt. Maar het is niet onwaarschijnlijk dat Zheng He flinke buiten heeft gemaakt en dat een deel daarvan verloren is gegaan voor de Afrikaanse kust.

Begin 1400 voerde Zheng He het commando over meer dan honderd schepen en had hij duizenden bemanningsleden onder zich. Sommigen geloven zelfs dat de Chinese zeeman nog voor Columbus in Amerika voet aan wal heeft gezet. Andere historici houden het er liever op dat Zheng He vooral over de wateren rondom Azië en Afrika voer. Na 1423 had China het wel gezien op zee en werd Zheng He gevraagd niet langer uit te varen voor het keizerrijk.

Lees ook:Wordt China de baas van Afrika?
Lees ook:WK Voetbal: Chinezen wel blij met Vuvuzela
Lees ook:Slavernij in Shanghai bij productie WK mascotte
Lees ook:Schoolkinderen krijgen massaal vergiftigde melk
Lees ook:Wijn is het nieuwe statussymbool

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>