Archeologen Terracotta krijgers winnen mooie prijs

Een maand of wat geleden was ik op reis in China. Eén van de steden die ik bezocht was Xi’an, de stad van het Terracotta leger. Ik ging daar naartoe, naar de plek waar de Terracotta krijgers waren opgegraven. Ze stonden opgesteld in grote opgravingshallen, ik was onder de indruk. Vandaag ben ik (in gedachten) weer even terug op die plek, want een groep archeologen heeft de Social Science-prijs 2010 van de stichting Prins van Asturië gewonnen. Omdat ze het leger uit de grond hebben gehaald.

De prijs van de Prins van Asturië schijnt de meest prestigieuze archeologieprijs van Spanje te zijn. Dat zegt in ieder De Volkskrant. De prijs wordt uitgereikt door de Spaanse prins Felipe en blijkbaar hoeven winnaars niet per se uit Spanje te komen. Want de archeologen die de duizenden Terracotta krijgers uit de grond hebben gehaald komen gewoon uit China.

De archeologen krijgen de prijs omdat ze volgens de Prins van Asturië ‘een van de belangrijkste archeologische ontdekkingen van de twintigste eeuw’ hebben gedaan. De ontdekking biedt bovendien een rijke bron van informatie over de Chinese geschiedenis. En dat is ook zo. Want een land dat 210 jaar voor Christus al in staat was om achtduizend totaal verschillende krijgers te maken, met wapens, paarden, moet wel een lange beschavingsgeschiedenis hebben.

Overigens hebben de archeologen geluk gehad. Niet vanwege deze Spaanse prijs, want die hebben ze dubbel en dwars verdiend. Nee, ze hebben het geluk gehad dat een paar boeren uit de omgeving van Xi’an in 1974 op zoek waren naar water en daarom een put moesten graven. Hadden ze dat niet gedaan, dan waren de Terracotta krijgers misschien wel voor altijd onder de grond gebleven. Hadden de archeologen die Spaanse prijs ook wel kunnen vergeten.

Lees ook:Grote Prijs van China gaat naar Jenson Button
Lees ook:Herstel oudste deel Chinese Muur op komst
Lees ook:China stuurt voetbaltalenten naar Europa voor training
Lees ook:Tombes ontdekt in Pekinese bouwput
Lees ook:Jurassic Park in Zhucheng

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Archeologen Terracotta krijgers winnen mooie prijs

 1. de schoolmeester

  Die boeren hadden wel een stukje van dat graf opgegraven, maar ze hebben er wel hun mond over dicht gehouden, totdat een plaatselijk amateur er wat inzag.

    /   Reply  / 
  1. mah young

   dit klopt niet

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>