Rijst voorkomt ineenstorting Chinese Muur

Uiteraard, het zijn de stenen die van de Chinese Muur het gigantische bouwwerk hebben gemaakt dat het is. Maar zonder cement valt een stenen muur al snel in elkaar. Tenzij je een plakkerig mengsel van rijst en kalk bij de hand hebt. Want dat is wat bouwers eeuwen geleden op sommige plekken bij de Chinese Muur hebben gebruikt.

Deze bewering komt van een paar Chinese wetenschappers, allen werkzaam bij de universiteit van Zheijiang. Volgens hoofdonderzoeker Zhang Bingjian is het oude cement ‘een mix van organische en anorganische stoffen’, aldus Nu.nl. Die mix zorgde er zeshonderd jaar geleden voor (in de tijd van de Ming-dynastie) dat bouwwerken extra goed bestand waren tegen extreem natuurgeweld, zoals overstromingen en aardbevingen.

De rijst-kalk mix zou bovendien een extreme onkruidgroei tussen de stenen voorkomen. Daar blijft de muur mooier van. Helaas was niet iedereen destijds even blij met de vindingrijkheid van de bouwers. De keizers namen de rijst vaak in van lokale boeren, en die hadden waarschijnlijk de rijst niet verbouwd om als alternatief cement te dienen.

Voor iedereen die zich afvraagt hoe de Chinese Muur er ook alweer uitziet: bij Travel Channel gingen ze een keer een kijkje nemen. En ze maakten er ook maar meteen een mooie mini-documentaire van:

Lees ook:Favoriete plekken, nummer 10
Lees ook:Bezoekerslimiet Chinese muur
Lees ook:De muur, voor iedereen anders
Lees ook:Muur is geen muur
Lees ook:Herstel oudste deel Chinese Muur op komst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>