Schilder Wu Guangzhong overleden

Foto: Xinhua / China Daily

De Chinese schilder Wu Guangzhong is afgelopen vrijdag op 91-jarige leeftijd in Beijing overleden. Wu was één van China’s bekendste kunstenaars en wordt door sommigen gezien als de vader van de moderne Chinese schilderkunst.

Wu werd in 1919 geboren in Yixing, wat we in de provincie Jiangsu kunnen vinden. In 1947 ging hij naar Frankrijk om te leren schilderen. Drie jaar later keerde hij terug naar zijn geboorteland. Tijdens de Culturele Revolutie werd Wu, net als vele andere Chinese kunstenaars, in een werkkamp gezet. Kunstuitingen waren in die tijd in China verboden.

Toen de Culturele Revolutie voorbij was, pakte Wu opnieuw de penseel ter hand en werkte hij naar zijn eerste expositie toe. In de jaren die volgden steeg zijn populariteit en groeide zijn werk enorm in waarde. Op veilingen werden sommige werken voor miljoenen euro’s verkocht. Omdat Wu het liefste zag dat iedereen in de gelegenheid was van zijn werk te genieten, schonk hij veel van zijn werken aan verschillende musea in China.

Lees ook:Chinese schrijver Jiang Rong wint internationale prijs
Lees ook:88 kunstenaars werken aan een sneeuwsculptuur
Lees ook:Zeepaardjes en zijderupsen op Olympisch menu in China
Lees ook:Chinese Toyota fabriek ligt stil na staking
Lees ook:Ook bij Toyota staken de Chinezen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>