Vakantie? Eerst salaris vangen

Met het naderen van het nieuwe Chinese jaar, nadert ook de periode waarin zo ongeveer heel China vakantie heeft. Voor veel migranten is dit de periode om weer eens thuis te kijken. Maar daarvoor moet wel het salaris eerlijk uitbetaald worden. Vooral in de bouw laat het salaris soms lang op zich wachten. Reden voor Beijing om de lokale overheden op te roepen dit goed te regelen.

Uiteraard komt deze oproep niet zomaar uit de lucht vallen. Het niet uitbetalen van salaris kan leiden tot veel onrust onder de arbeiders en zelfs uitmonden in massale protesten en gewelddadigheden. Een dergelijk incident deed zich de afgelopen week nog voor in Zhengzhou. Twee arbeiders werkten aan een overheidsgebouw en kregen ruzie met hun opdrachtgever. Die had namelijk besloten dat de mannen per maand 100 yuan minder zouden krijgen. Een heftige ruzie ontstond, waarbij beide arbeiders werden doodgestoken. Dergelijke incidenten zijn niet uitzonderlijk en leiden vaak tot hevige protesten onder de arbeiders. In Beijing zien ze nu de bui al hangen en vrezen ze voor grote protesten als arbeiders niet voor hun vakantie het salaris uitbetaald krijgen waar ze recht op hebben. En de lokale overheid zou niet alleen in moeten staan voor de uitbetaling bij overheidsprojecten, indien nodig zou ze ook bij moeten springen bij particuliere projecten. Want juist daar worden de salarissen niet, niet volledig of te laat uitbetaald. Dat leidt alleen maar tot onrust, en als Beijing ergens geen zin in heeft in het jaar van de tijger…

Lees ook:Verzet onder Chinese arbeiders groeit
Lees ook:Bonussen Chinese banken aan banden gelegd
Lees ook:De export groeit en de arbeider wordt veeleisender
Lees ook:Chinese arbeidsregels vaak nog niet nageleefd
Lees ook:Chinese Honda bouwers willen rechtvaardig loon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>