China haalt geld terug uit Amerika

Ze waren de grootste financier van de Amerikaanse staatsschuld, maar ze twijfelden al een tijdje over de enorme geldsommen die Amerika leende om het overheidstekort te financieren. En dus besloten de financiële topmannen van Beijing niet nog meer geld in Amerikaanse staatsleningen te pompen, maar een dikke 34 miljard dollar terug te halen.

Vanuit China en Japan wordt al jaren geld geleend aan de Verenigde Staten. Staatsobligaties, zodat de VS geld kon blijven uitgeven aan falende banken, aan campagnes om ervoor te zorgen dat elke Amerikaan een zorgverzekering krijgt en aan peperdure oorlogen in het Midden-Oosten. China leende zoveel uit dat Amerika een schuld had openstaan van 789,6 miljard dollar. Maar de Chinezen haalden in december voor 34,2 miljard dollar aan obligaties terug. Niet omdat Beijing het geld zelf hard nodig heeft (integendeel, daar is een overschot van miljarden dollars), maar omdat het vertrouwen in de Amerikaanse economie kleiner is geworden.

Tekent dit het einde van de Chinese investering in de Amerikaanse economie? Dat is zeer onwaarschijnlijk. China heeft de afzetmarkt van de VS te hard nodig. Haalt Beijing al het geld terug dan valt de dollar en wat moet China nog in Amerika verkopen als de dollar niets meer waard is? Daar zou niemand beter van worden. Waarschijnlijker is dat Beijing met deze actie de teugels eens goed heeft willen aantrekken. Beijing laat zien wie de baas is van de dollar, want zonder de Aziatische financiering gaat Amerika failliet. Dat ze dat in Washington maar even weten, moet men in Beijing gedacht hebben

Lees ook:De wereld zit in een crisis en de olie is voor China
Lees ook:China is VS voorbij als grootste energieverbruiker
Lees ook:Servië betaalt Donaubrug met Chinees geld
Lees ook:Chinees defensiebudget is ook in 2010 enorm
Lees ook:China doet mega-investering in Venezuela

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>