De Chinese yuan: opwaarderen of niet?

Onenigheid. Dat is het woord als het gaat om het wel of niet opwaarderen van de yuan, de Chinese munteenheid. Westerse economen (vooral Amerikaanse) roepen al maanden dat China de munt op moet waarderen, maar volgens de Chinese regering is er van onderwaardering momenteel helemaal geen sprake. Maar ook Nobelprijswinnaar van de economie Paul Krugman zou graag zien dat de koers van de yuan spoedig wordt aangepast.

Krugman wordt nu echter tegengesproken door een andere hoge econoom, namelijk Stephen Roach van Morgan Stanley. Wat China moet doen, zegt Roach, is het stimuleren van de economie, niet het opwaarderen van de yuan. Krugman echter zegt dat China de munt kunstmatig hoog houdt en daardoor de groei van de wereldeconomie tegenhoudt.

Ook de Amerikaanse Senaat roept China op de koers van de yuan snel aan te passen. De munt is volgens de Senaat nu 20 tot 40 procent ondergewaardeerd en dat is iets waar alleen China zelf voordeel van heeft. Een woordvoerder van de Chinese regering heeft echter laten weten dat er van opwaardering voorlopig geen sprake zal zijn. Alleen wanneer dat in het belang van China is zal de koers van de yuan worden aangepast, aldus de woordvoerder. En van protectionisme zou al helemaal geen sprake zijn. Want dat vinden de economen in China een vies en lelijk woord.

Buitenlandcommentator Bernard Hamelburg van de Wereldomroep echter zegt dat de schuld wel degelijk bij China legt. Amerika heeft volgens hem gelijk waar het roept dat de Chinese yuan nu ondergewaardeerd is en dat Chinese goederen daardoor te goedkoop op de westerse markt komen. ‘Het is een truc van de Chinezen om op goedkope wijze te kunnen exporteren’, zegt Hammelburg in een interview van de Wereldomroep:

Lees ook:Hu Jintao en Obama praten vandaag met elkaar
Lees ook:IMF mag eindelijk over Chinese economie publiceren
Lees ook:Eindelijk, China maakt koers yuan flexibeler
Lees ook:Gaat China de yuan serieus opwaarderen?
Lees ook:De VS en China praten over geld en politiek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>