China: Europa doet te weinig om crisis aan te pakken

Griekenland en Portugal zitten financieel behoorlijk in de knel. En niet alleen in Europa neemt de vrees toe dat deze problemen flinke gevolgen kunnen hebben voor de economie, ook China gaf vandaag aan flinke zorgen te hebben. Dat schrijven de Belgische kranten De Tijd en De Standaard. Zhu Min, vicegouverneur van de Chinese centrale bank, noemde Griekenland ‘slechts het topje van de ijsberg’.

Op een beleggersforum in Hong Kong sprak Zhu in niets verhullende woorden zijn oordeel uit. “We zien geen enkele krachtige maatregel waaruit de markt kan afleiden dat men deze crisis kan oplossen, dat men er een punt achter kan zetten. De markt blijft dan ook erg volatiel,” zegt Zhu volgens De Tijd. “Griekenland is slechts één dossier, het is maar het topje van de ijsberg.”

Oftewel: Europa doet naar de mening van China veel te weinig om de crisis tegen te gaan. En China vreest dat dat ons duur zal komen te staan. Opvallend is dan ook dat Zhu zich niet eens zo druk lijkt te maken om Portugal en Griekenland, maar dat het vooral Italië en Spanje zijn die hem zorgen baren.

Of Zhu daarmee gelijk heeft of niet is nog maar de vraag. Maar één ding is duidelijk: de toon is weer gezet. Aan Europa en de VS nu de beurt om het monetaire beleid van China weer eens flink te bekritiseren.

Lees ook:Griekenland, een kolonie van China?
Lees ook:Wen Jiabao vreest onderschating financiële crisis
Lees ook:China pompt miljarden in Griekse economie
Lees ook:KLM vanaf vandaag rechtstreeks naar Hangzhou
Lees ook:Europees Parlement tegen internetcensuur

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>