China’s rijkste kapitalist moet 14 jaar brommen

Huang Guangyu is veroordeeld tot een celstraf van veertien jaar. In 2008 nog werd Huang uitgeroepen tot de rijkste man van China, maar volgens de rechtbank heeft hij zich schuldig gemaakt aan omkoping en handel met voorkennis. En dat zijn misdaden die het Chinese regime niet wenst te accepteren.

Huang gold tot nu toe als één van de grote voorbeelden van snel rijk worden met het Chinese kapitalisme. Als arme boerenzoon verhuisde hij naar Beijing, waar hij een winkeltje begon in tweedehands apparaten. Hij wist echter als geen ander hoe hij van de grote financiële ommekeer van China moest profiteren en maakte van zijn tweedehands winkeltje één van China’s belangrijkste elektronicaketens, Gome.

In 2008 echter kwam de rijkste man van China in opspraak. In november van dat jaar werd Huang gearresteerd op verdenking van koersmanipulatie. Zijn vermogen werd op dat moment geschat op ongeveer 5 miljard euro. Gome heeft sinds die arrestatie geprobeerd afstand te nemen van Huang, maar zijn aandelenpakket zou nog altijd goed zijn voor iets van 2 miljard euro.

Dat China deze kapitalist zo hard aanpakt is overigens geen verrassing. China wil graag meer economische voorspoed, maar probeert tegelijkertijd het volk voor te houden dat die voorspoed voor elke Chinees goed uit gaat pakken. Maar de omarming van het kapitalisme betekent een steeds groter wordende kloof tussen de rijksten en de armsten, en dat beeld past niet in de visie van Beijing. Door een zakenman als Huang voor 14 jaar achter de tralies te zetten, probeert Beijing het beeld weer bij te stellen.

Kijk hier nog eens naar beelden uit 2008, het jaar dat Huang werd uitgeroepen tot rijkste man van China. Bloomberg Business & Financial News legt uit hoe Huang zoveel geld heeft kunnen verdienen.

Lees ook:Is Liverpool straks een Chinese voetbalclub?
Lees ook:China bouwt 97 luchthavens
Lees ook:Nog nooit gingen zoveel Chinezen naar de film
Lees ook:Vogelnest vervangt Mao op Chinees geld
Lees ook:Geen Tiananmen herdenking voor Hong Kong

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>