Chinese arbeiders zien flinke stijging minimumloon

Het minimumloon in de Chinese hoofdstad Beijing gaat met 20 procent omhoog. Dat schrijft De Volkskrant. Ook in miljoenenstad Shenzhen, waar zich onder meer een enorme fabriek van elektronicabedrijf Foxconn bevindt, gaat het minimumloon waarschijnlijk binnenkort met 10 tot 20 procent omhoog.

De verhoging van het minimumloon is een reactie op de Chinese arbeidstoestanden die de afgelopen weken in het nieuws kwamen. Het onder meer voor Apple en Microsoft werkende Foxconn werd wereldnieuws na een serie zelfmoorden van ontevreden medewerkers. Bij autofabriek Honda in Guangzhou legden arbeiders het werk neer nadat ze hadden ontdekt dat het salarisverschil met hun Japanse collega’s wel erg groot was.

Inmiddels zijn zowel bij Honda (24 procent) als bij Foxconn (20 procent) de lonen flink omhoog gegaan. Arbeiders in China komen bovendien steeds sterker te staan tegenover de directies. Voor veel bedrijven wordt het steeds moeilijker om voldoende werkkrachten te vinden, waardoor de arbeiders een steeds grotere keuze hebben uit de bedrijven waar ze willen werken. Wil een Chinese fabriek  interessant blijven voor de fabriekskracht, dan zal daar een goede beloning tegenover moeten staan.

Tegenover de meer rechtvaardige beloning van de Chinese arbeiders staat echter wel een groot nadeel: de snel stijgende lonen maken het gevaar op inflatie nog groter.

Lees ook:De export groeit en de arbeider wordt veeleisender
Lees ook:Apple: een beetje winst voor Foxconn medewerkers
Lees ook:Forse verhoging minumloon in groot deel China
Lees ook:Ook bij Toyota staken de Chinezen
Lees ook:Chinese arbeiders rekenen op forse loonsverhoging

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Chinese arbeiders zien flinke stijging minimumloon

 1. jan

  hoeveel is het minimumloon?

    /   Reply  / 
 2. Marloes | Training

  Je ziet nu al producenten uitwijken naar goedkopere landen als cambodja en vietnam.

  Marloes

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>