De export groeit en de arbeider wordt veeleisender

Vandaag werd bekend dat de Chinese export in mei met 50 procent is gegroeid ten opzichte van mei 2009. Dat heeft een Chinese regeringsfunctionaris bekend gemaakt. Het is een opvallend hoog cijfer, vooral nu de fabrieksarbeiders in China steeds meer te zeggen krijgen en de lonen hoger worden.

Jarenlang was China voor veel westerse bedrijven het beloofde land. De lonen waren er goedkoop, de werknemers waren niet veeleisend en er waren altijd genoeg Chinezen om alle luxe producten te maken die wij hier maar wilden kopen. De afgelopen weken echter is er een verandering ingezet. Elektronicareus Foxconn werd gedwongen de lonen fors te verhogen, Honda ging door de knieën toen arbeiders het werk neerlegden en het minimumloon ging in Beijing met 20 procent omhoog.

En daarmee is het nog niet afgelopen. In China dringt namelijk het besef steeds beter bij de werknemers door dat de vraag naar arbeiders steeds groter wordt dan het aanbod. Chinezen kunnen dus steeds meer kiezen bij welke werkgever ze aan de slag gaan. In de praktijk betekent het dat ze dichterbij huis werk kunnen vinden en dat een werkgever meer zal moeten bieden om een werknemer te verleiden om voor hem aan de slag te gaan.

Bij Honda is deze nieuwe situatie inmiddels goed zichtbaar. Want nog geen week nadat de medewerkers van de ene Honda fabriek een loonsverhoging zagen van 24 procent, hebben werknemers van een andere toeleverancier van Honda het werk neergelegd. De 500 medewerkers eisen een hoger salaris. En waarschijnlijk zullen ze het krijgen ook.

Ook aan ons, in het verre en welvarende Europa, zullen de veranderende arbeidsomstandigheden in China waarschijnlijk niet ongemerkt voorbijgaan. De forse salarisverhogingen zullen ergens terug verdiend moeten worden. Grote kans dus dat de ‘Made in China’ producten de komende maanden flink duurder gaan worden. Maar of we dat erg moeten vinden? Ik denk het niet. Hoe eerder de tijd van onderbetaalde arbeid achter ons ligt, hoe beter dat uiteindelijk voor de wereld zal zijn.

Lees ook:Chinese arbeiders zien flinke stijging minimumloon
Lees ook:Ook bij Toyota staken de Chinezen
Lees ook:Chinese Honda bouwers staken door
Lees ook:Chinese arbeiders rekenen op forse loonsverhoging
Lees ook:Chinese Honda bouwers willen rechtvaardig loon

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “De export groeit en de arbeider wordt veeleisender

  1. The Artist

    Fijn dat eindelijk die loonkloof tss China en het Westen begint te dichten, want inderdaad vandaag nog verdwijnen er nog steeds jobs van het Westen naar het Oosten, ‘t wordt tijd dat dat gaat stoppen

      /   Reply  / 
  2. de schoolmeester

    Als ik hier nog een trui uit China voor 7 euro bij Zeeman kan kopen en schoenen bij het Kruidvat voor 10 euro zal het nog wel meevallen met die loonsverhogingen. Zeker als men in aanmerking neemt dat er Chinezen in Polen werken voor zo’n 300 euro per maand.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>