Ook bij Toyota staken de Chinezen

Na Honda is nu ook Toyota in handen gevallen van Chinese stakers. Arbeidskrachten in een Toyota fabriek Tianjin legden dinsdag het werk neer en eisten een beter salaris. Met de staking wordt opnieuw duidelijk dat de arbeidsomstandigheden in China aan verandering onderhevig zijn.

Volgens een woordvoerder van de Toyota fabriek gingen de arbeiders gisteren weer aan de slag, nadat de directie had toegezegd over een loonsverhoging te zullen praten. Persbureau Reuters echter schrijft dat er vandaag opnieuw werd gestaakt, zij het door een kleinere groep werknemers. Andere werknemers gingen wel aan de arbeid, maar maakten hun protest duidelijk door de werkzaamheden vandaag extra langzaam te verrichten.

Onlangs nog deed een soortgelijke staking zich voor bij de Honda fabriek in China. Arbeiders vonden het daar niet langer eerlijk dat ze veel minder verdienden dan hun Japanse collega’s en gingen pas weer aan de slag nadat hen een loonsverhoging van 24 procent was toegezegd. Ook elektronicafabriek Foxconn werd gedwongen tot een loonsverhoging en verschillende steden verhoogden het minimumloon met 10 tot 20 procent.

Lees ook:Chinese Toyota fabriek ligt stil na staking
Lees ook:De export groeit en de arbeider wordt veeleisender
Lees ook:Chinese Honda bouwers staken door
Lees ook:Chinese Honda bouwers willen rechtvaardig loon
Lees ook:Apple: een beetje winst voor Foxconn medewerkers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>