Blanken als promotiemiddel bij Chinese bedrijven

Het is makkelijk geld verdienen. Je bent blank, je ziet er goed uit in een pak, je kunt goed handen schudden, je kunt op het juiste moment glimlachen en je weet de indruk te wekken dat je in het westen belangrijk bent en verstand van zaken hebt. Meer hoef je niet te doen, wanneer je door een Chinees bedrijf als promotiemiddel wordt ingezet.

Want wat blijkt nu? Chinese bedrijven betalen veel geld aan blanken om mee te gaan met bedrijfsbezoekjes. De blanke wordt dan bijvoorbeeld voorgesteld als een investeerder uit het westen of als de directeur van een belangrijk bedrijf in Europa. Vervolgens wordt er een lintje doorgeknipt, een speech voorgedragen of gewoon wat handen schudden en glimlachen.

Dat de blanke in kwestie helemaal geen directeur of investeerder is, maar gewoon een Europese expat of een Amerikaanse student is, doet er niet toe. Het enige wat echt hoeft te zijn is de blanke huidskleur. Want dat wekt de indruk dat het Chinese bedrijf internationaal bezig is, prestige heeft, in het bezit is van goede contacten en een mondiaal netwerk heeft.

Bij CNN werd gisteren een interview uitgezonden met twee van die blanke acteurs. De ene moest doen alsof hij de baas was van een Italiaanse juwelierszaak die in China zaken wilde doen. De andere werd gevraagd zich voor te doen als een Egyptische oliebaas. In werkelijkheid was hij een eenvoudige student. Maar dat wist niemand.

Lees ook:Spelen en mensenrechten scheiden, vinden Nederlanders
Lees ook:Borsten vergroten voor een betere baan
Lees ook:Geen ID voor C
Lees ook:“Chinese bedrijven zeer geïnteresseerd in Nederland”
Lees ook:Chinees defensiebudget is ook in 2010 enorm

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>