Forse verhoging minumloon in groot deel China

Het zat er al aan te komen. Na de stakingen in verschillende fabrieken, het door de knieën gaan van elektronicareus Foxconn en de aangekondigde loonsverhoging in onder meer hoofdstad Beijing, is het minimumloon op veel plekken in China op 1 juli fors omhoog gegaan.

In zeker tien verschillende provincies en steden zagen de arbeiders het minimumloon flink stijgen. In Anhui ging het minimum met 25,9 procent omhoog, Yunan 22 procent, Hunan 27,8 procent en in de provincie Henan steeg het loon met 23 procent. De grootste stijging was echter voor de eilandprovincie Hainan. Daar steeg het minimum afgelopen donderdag met maar liefst 31,7 procent.

De verhoging van het minimumloon is het zoveelste teken in korte tijd dat China zich bewust wordt van de veranderende arbeidsomstandigheden in China. Jarenlang deden de Chinese arbeiders het fabriekswerk zonder morren. Maar nu er een tekort aan arbeidskrachten ontstaat, realiseren de arbeiders zich dat hun macht en invloed groeit.

Bij verschillende grote fabrieken pikten de arbeiders het niet langer dat ze onderbetaald werden. Ze gingen staken, een uniek fenomeen in China. En minsten zo uniek was het feit dat de autoriteiten niet ingrepen bij een staking, want ook de autoriteiten lijken zich te realiseren dat de invloed van de arbeider sterk is gegroeid. Een logisch gevolg van een wereld waarin de vraag naar arbeid het aanbod steeds meer begint te overheersen.

Lees ook:Chinese arbeiders zien flinke stijging minimumloon
Lees ook:Ook bij Toyota staken de Chinezen
Lees ook:Verzet onder Chinese arbeiders groeit
Lees ook:Chinese Toyota fabriek ligt stil na staking
Lees ook:De export groeit en de arbeider wordt veeleisender

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>