China is VS voorbij als grootste energieverbruiker

Altijd gedacht dat Amerika de grootste energieverbruiker is? Wel, dat is ook jarenlang het geval geweest. Maar tijden veranderen en sinds 2009 is China het land dat het meeste energie verbruikt. Daar werd vorig jaar namelijk voor 2,24 miljoen ton aan energie verbruikt, tegenover 2,17 miljoen ton in de VS.

De overname van de koppositie heeft China uiteraard deels aan de economische crisis te danken. De crisis sloeg in de Amerikaanse industrie hard toe, terwijl de Chinese industrie juist hard door bleef groeien.

Tegelijkertijd echter is het ook een bevestiging dat de machten aan het verschuiven zijn. Dat Amerika na al die jaren op dit vlak door China wordt ingehaald is het bewijs dat de stormachtige opkomst van China’s economie niet langer onderschat moet worden.

Aan de andere kant, het belang van de cijfers moet ook niet overschat worden. In China wonen 1,4 miljard mensen. In de Verenigde Staten zijn dat er niet meer dan een dikke 300 miljoen. Per hoofd van de bevolking zal Amerika dan ook nog lange tijd de onbetwiste koploper blijven. Dat wil zeggen, als het gaat om het verbruiken van zoveel mogelijk energie.

Lees ook:40 miljard voor schonere energie
Lees ook:China haalt geld terug uit Amerika
Lees ook:De wereld zit in een crisis en de olie is voor China
Lees ook:Shanghai gaat kleinere huizen bouwen
Lees ook:China wil het leven van de arbeider veiliger maken

1 Reacties // Reageer

One thought on “China is VS voorbij als grootste energieverbruiker

  1. Danny

    In de USA wordt nog wel veel meer olie verbruikt, China gebruikt voor een groot deel steenkool voor haar elektriciteitsopwekking.China wordt wel zeer rag een steeds grotere wereldmacht, zolang er geen onrusten ontstaan zullen ze sterk blijven groeien!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>