Zo ziet het eruit: de fabriek van de wereld

China wordt al sinds enkele jaren door menigeen de fabriek van de wereld genoemd. Niet onterecht, want jarenlang hebben westerse merken hun productie overgebracht naar het verre oosten. Daar waren de lonen laag, zeurden de arbeiders niet en er waren altijd voldoende werknemers te vinden. Maar hoe ziet zo’n fabriek van de wereld er nou werkelijk uit? Het antwoord zie je in de bovenstaande video.

De video is het intro van de documentaire ‘Manufactured Landscapes‘. Daarin gaat fotograaf Edward Burtynsky op zoek naar door de mens gemaakte landschappen. Vervuilde rivieren, roestige en afgedankte vrachtschepen en eindeloze fabriekshallen komen erin voor. De documentaire speelt zich voor een groot deel af in China. Opmerkelijk, maar niet verrassend. Want geen enkel land onderging de afgelopen dertig jaar zo’n grandioze metamorfose als het Chinese land. Wat dat betreft zeggen de filmbeelden die gemaakt zijn bij de bouw van de Drieklovendam al genoeg.

Tot slot nog de trailer van ‘Manufactured Landscapes’, een indrukwekkende documentaire die je de wereld, en dan vooral China, misschien beter doet begrijpen. Of misschien ook helemaal niet, maar dan nog is de documentaire en het werk van Burynsky bijzonder. De volledige documentaire is overigens gewoon op YouTube te vinden.

Lees ook:Chinese Toyota fabriek ligt stil na staking
Lees ook:Vergiftigd in een iPhone fabriek
Lees ook:WK Voetbal: Chinezen wel blij met Vuvuzela
Lees ook:Journalisten raken de weg kwijt in de woestijn
Lees ook:De export groeit en de arbeider wordt veeleisender

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>