De schaduwzijde van Shanghai World Expo

In 2008 was Beijing de gaststad van de Olympische Spelen. Naast veel sportieve aandacht leverde het evenement China ook veel kritiek op. Veel Chinezen werden gedwongen om te verhuizen en China deed weinig om de mensenrechten in het land te verbeteren. Wie denkt dat China iets heeft geleerd van de destijds geuite kritiek heeft het mis. Want ook de World Expo heeft een zeer donkere schaduwzijde.

In Nederland kwam de World Expo de afgelopen week volop in het nieuws vanwege de Nederlandse dag en het bezoek van Willem-Alexander en Máxima. Er werd een vrolijk feest gevierd in ‘Happy Street’, precies zoals je bij de naam van zo’n typisch Nederlandse straat mag verwachten. Maar Expo kwam nog een paar keer in het nieuws. Minder opvallend weliswaar, want er waren geen oranje vlaggetjes en vrolijk lachende prinsessen bij. Er was dan ook geen reden om vrolijk te zijn.

Drie dagen terug vroeg de Wereldomroep zich af waarom de mensenrechtenverdedigers zich zo weinig laten horen als het gaat om de wereldtentoonstelling in Shanghai. Activisten werden immers al lang voor de start van het evenement gedwongen zich stil te houden. Kritiek wordt in China niet gewaardeerd, en al helemaal niet als de schijnwerpers van de hele wereld op het land gericht zijn. De Wereldomroep sprak verschillende activisten. Ze vertellen dat veel Chinezen onderdrukt worden en zijn teleurgesteld dat daar nu zo veel minder aandacht voor is dan tijdens de Olympische Spelen. Een terechte teleurstelling, want waarom is dat?

Ook bij de NOS was deze week niet alleen aandacht voor de vrolijk gekleurde pagina’s van de World Expo. China correspondent Wouter Zwart sprak met onderdrukte Chinezen en was erbij toen een oude, tot verhuizing gedwongen vrouw wel eens een kijkje op het Expo terrein wilde nemen. Ze wilde weten voor welk paviljoen haar huis had moeten wijken, maar werd door een agent in burger gevolgd. Hier is te zien hoe China met dat soort ongewenste bezoeken omgaat:

Maar er is meer. Er is ook het boek van New York Times fotograaf Du Bin. Hij maakte foto’s van de Chinese wandaden die zijn gepleegd in de aanloop naar World Expo. De gedwongen verhuizingen, de martelingen, de gevangenisstraffen die mensen staan te wachten als ze toch het lef hebben hun mond open te doen en hun mening uitspreken. Du maakte er een boek van. Dat mocht uiteraard niet in China worden uitgebracht, maar wel in Taiwan. Bij de New Tang Dynasty Television maakten ze er een schrijnende reportage van.

Ondertussen gaat Expo gewoon verder. Voor de meeste Chinezen blijft het een groot en mooi feest, met prachtige paviljoens die hen een kijkje bieden op de rest van de wereld. De kans is aanzienlijk dat zij de zwarte pagina’s uit het Expo boek nooit zullen zien. De Chinese regering zal er alles aan doen die pagina’s zo snel mogelijk wit te maken, of anders te vernietigen.

Lees ook:‘Happy Street’ zeer succesvol in Shanghai
Lees ook:Shanghai Expo was gister een beetje van Nederland
Lees ook:World Expo in Shanghai spectaculair geopend
Lees ook:En jawel, Balkenende gaat ook naar Shanghai Expo
Lees ook:Balkenende knipt lintje ‘Happy Street’ door

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>