China blokkeert reis schrijver naar Keulen

De Chinese Schrijver Liao Yiwu is vandaag op het vliegveld van Chengdu weer naar huis gestuurd. Yiwu had een uitnodiging gekregen van het literatuurfestival in Keulen, met de vraag of hij zin en tijd had om het festival eens bij te wonen. Dat had Yiwu zeker wel. Met hulp van Angela Merkel kreeg de schrijver een Duits visum. Alles leek vanaf dat moment redelijk goed te gaan, maar net voor het vliegtuig op zou stijgen hield de Chinese politie het vliegtuig tegen en werd Yiwu opgepakt. Na een verhoor, mocht Yiwu niet meer naar Keulen en werd hem opgedragen terug naar huis te gaan.

Liao Yiwu  wordt door China al langere tijd als dissident gezien. Na de studentenrellen in 1989, schreef Yiwu het gedicht ‘Bloedbad’, waarna hij werd gearresteerd en vier jaar in de cel moest zitten. Zijn boek ‘Juffrouw Hallo en de Boerenkeizer: China’s maatschappij aan de onderkant’ werd in China verboden, maar in Duitsland leverde het hem de nodige bekendheid op. In 2003 ontving Yiwu een onderscheiding van mensenrechtenorganisatie Human Right Watch, iets wat Peking waarschijnlijk ook niet leuk heeft gevonden.

Lees ook:Beijing wil geen boek over premier Wen Jiabao
Lees ook:‘Dissident’ Liu Xiaobo krijgt Nobelprijs voor de Vrede
Lees ook:Chinees vliegtuig in brand na opstijgen
Lees ook:Bedrieger komt bedrogen uit
Lees ook:18 februari: Dalai Lama ontmoet Barack Obama

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>