Nog nooit gingen zoveel Chinezen naar de film

Hoewel 2010 nog lang niet voorbij is, zijn ze er bij het Chinese secretariaat van Radio, Film en Televisie al zo goed als zeker van: dit wordt een recordjaar voor de Chinese bioscoop. De verwachte omzet voor dit jaar wordt geschat op 10 miljard yuan (ongeveer 1,1 miljard euro) en dat is heel wat meer dan de 6,2 miljard yuan van vorig jaar (682 miljoen euro).

Vooral voor jongeren in de stad is een avondje naar de bioscoop een steeds populairdere manier van uitgaan. Zij gaan naar de duizenden bioscopen die in het hele land te film zijn en kijken daar vooral naar Chinese films. Dat is niet zozeer vanwege het hoge kwaliteitsniveau van de Chinese film, maar vooral ook vanwege het filmbeleid in China.

Want om de Chinese filmindustrie te beschermen heeft China de regel dat er jaarlijks slechts twintig buitenlandse films in de bioscopen mogen draaien, veelal blockbusters uit Hollywood. Op die manier wordt de Chinese film niet te veel bedreigd door al dat Amerikaanse filmgeweld, heeft men in China gedacht.

Het zal de mensen van het secretariaat van Film, Radio en Televisie dan waarschijnlijk ook een doorn in het oog zijn dat de recordopbrengst in de Chinese bioscoop in handen is van de Amerikaanse regisseur James Cameron. Zijn ‘Avatar‘ brak begin dit jaar alle records en haalde in China alleen al 1,3 miljard yuan binnen (143 miljoen euro). Het zal nog flink lastig worden voor een Chinese film om dat record te breken.

Lees ook:Overbodig verbod voor Chinese pornomakers
Lees ook:‘Aftershock’: film over dodelijkste aardbeving ooit
Lees ook:Zilveren Beer voor Chinees drama Tuan Yuan
Lees ook:Vanaf vandaag in de bios: Mao’s Last Dancer
Lees ook:400 miljoen gedupeerd door natuurrampen China

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>