Usher geeft China’s eerste grote concert in tijden

Lang niet elke grote popartiest uit de westerse wereld mag zomaar een optreden geven in China. Bob Dylan bijvoorbeeld kreeg in april geen toestemming, en ook concerten van Oasis werden vorig jaar door Beijing ongeschikt bevonden voor de Chinezen. Maar afgelopen zondag was er dan toch weer eens een grote popster die wel in China mocht optreden: R&B zanger Usher.

Usher trad op in Beijing, omdat daar volgens hem een groot een publiek voor zijn muziek te bereiken is. Speciaal voor deze gelegenheid speelde hij samen met de in China zeer populaire zanger Wang Leehom. Volgens berichten in de media had Usher speciaal daarvoor een tekst in het Chinees ingestudeerd.

Het concert van Usher in Beijing is vooral bijzonder omdat grote en populaire artiesten uit Europa en Amerika maar zelden toestemming krijgen om een optreden in China te geven. De autoriteiten vrezen dat de artiesten tijdens het optreden opruiende dingen gaan roepen of zal proberen het publiek te beïnvloeden met hun, vaak politieke, mening over China. Iets wat bijvoorbeeld Björk twee jaar terug deed, toen ze tijdens een optreden in Shanghai plotseling ‘Tibet! Tibet!’ riep.

Het Usher concert heeft naar verluid, en voor zover tot nu toe bekend, niet tot opruiende zaken geleid in China. Wel vond de R&B zanger het jammer dat het publiek niet een beetje meezong en dat het de bezoekers was verplicht het hele concert te blijven zitten.

Lees ook:Bob Dylan mag niet optreden in China
Lees ook:China viert Valentijn met Nederlandse rozen
Lees ook:Politie Beijing op zoek naar drugs en prostitutie
Lees ook:Acht Olympische panda’s naar Beijing
Lees ook:World Expo in Shanghai spectaculair geopend

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Usher geeft China’s eerste grote concert in tijden

 1. Georges

  men zou zich beter bewust maken, en niet naar china gaan. eerder China boycotten. China is een grote leugen. kinderen worden zomaar neergeschoten. mensen worden vervolgd, gefolterd en krijgen jarenlange gevangenisstraffen. De mensen leven er in grote terreur.
  en de westerse politice zijn liever blind, dan acties te nemen, en de waarheid te vertellen

    /   Reply  / 
 2. Ina

  dan kunnen we beter eerst beginnen met het boycotten van de US.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>