China wil geen democratie in Hong Kong

Democratie is en blijft een gevoelig punt in China. In de speciale bestuurlijke regio Hong Kong willen veel inwoners graag verkiezingen uitschrijven om hun eigen politieke leider te kunnen kiezen, maar dat vinden de machthebbers in Beijing helemaal geen goed idee. Democratische hervormingen vormen een ernstig gevaar voor de stabiliteit in de regio, aldus de Chinese regering die daarmee reageert op een plan van verschillende oppositieleiders. Dat meldt The Associated Press.

Op dit moment wordt Hong Kong nog geleid door Donald Tsang, een door de Chinese regering aangewezen leider van de regio die tot 1997 in Britse handen was. Hoewel Hong Kong tegenwoordig weer onderdeel is van China, is Hong Kong een stuk liberaler, westerser en democratischer dan de rest van China. Als het aan de leiders van vijf verschillende politieke partijen ligt wordt die lijn van democratie spoedig verder doorgezet. Volgens hen zijn de 7 miljoen inwoners van Hong Kong zelfstandig genoeg om nu zelf een leider te kiezen.

Beijing ziet deze behoefte echter als een bedreiging en spreekt over een aanval op de bevolking die stabiliteit, harmonie en ontwikkeling wil. Eén van de initiatiefnemers van dit plan, Audrey Eu, laat weten dat meer democratie juist de grootste wens is van de meeste inwoners van Hong Kong.

Lees ook:Hong Kong stemt voor meer democratie
Lees ook:Hong Kong is China’s meest leefbare stad
Lees ook:Geen Tiananmen herdenking voor Hong Kong
Lees ook:Ernstige luchtvervuiling Hong Kong na zandstorm
Lees ook:Rokende toeristen krijgen het zwaar in Hong Kong

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>