Overheid blokkeert publicatie memoires ex-premier

Een uitgever in Hong Kong was van plan een boek uit te brengen met de memoires van China’s voormalige premier Li Peng, maar deze publicatie is na tussenkomst van de Chinese overheid geannuleerd. De publicatie zou betrekking hebben op het dagboek dat Li Peng bij hield tijdens de demonstraties op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989.

In 1989 was Li Peng de premier van China en één van de mensen die besloot het leger op de demonstranten af te sturen. Deze actie mondde op 4 juni 1989 uit in een enorm bloedbad, waarbij naar schatting enkele duizenden demonstranten om het leven zijn gekomen. De Chinese regering echter weigert al jaren over het incident te praten en kan de publicatie Peng’s dagboek missen als kiespijn.

Het boek zou aanvankelijk deze week in de winkels van Hong Kong komen te liggen en rolde al van de persen toen uitgever Bao Pu gedwongen werd niet tot publicatie over te gaan. Volgens de Chinese regering zou de publicatie in strijd zijn met het auteursrecht, Bao zelf zei dat hem geen andere keuze was overgelaten dan de publicatie te annuleren.

Ondanks het tegenhouden van de publicatie in boekvorm, circuleert op internet sinds een paar weken het gerucht dat het dagboek van Li Peng als download te vinden is onder de namen ‘The diaries of Li Peng’ en ‘The critical moment’. Ik heb het nog niet kunnen vinden, maar tips zijn in deze zeer welkom.

Lees ook:Beijing wil geen boek over premier Wen Jiabao
Lees ook:China wil geen democratie in Hong Kong
Lees ook:Hong Kong stemt voor meer democratie
Lees ook:Rokende toeristen krijgen het zwaar in Hong Kong
Lees ook:Geen Tiananmen herdenking voor Hong Kong

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>