De digitale muur wordt nog hoger

Minstens 384 miljoen internetgebruikers, meer dan 3,5 miljoen websites en ongeveer 180 miljoen blogs. China heeft met afstand de grootste online populatie ter wereld. Vooralsnog leidt dat echter niet tot een vrij gebruik van internet. Integendeel, de internetregels van Beijing worden nog strenger. Wie in China een website wil openen, moet zich daarvoor sinds kort eerst persoonlijk melden bij de toezichthouders en uitleg geven.

Deze nieuwe regel heeft volgens het Chinese Ministerie van industrie en informatietechnologie alles te maken met het tegengaan van pornografische websites en om geweld op internet te keren. Op die manier wil Beijing het Chinese internet ‘gezond’ houden. Maar of dat werkelijk zo is? In een reactie geeft de internationale journalistenorganisatie Reporters Without Borders (RWB) aan dat er sprake is van een “verontrustende stap achteruit op het Chinese internet.”

De RWB vraagt zich af wie straks nog iets kritisch over het regime durft te zeggen, na oog in oog te hebben gestaan met de persoon die iedereen bij één verkeerd woord op internet achter de tralies kan zetten. Na de Google-hack, het blokkeren van buitenlandse websites en het opsluiten van kritische bloggers is dit de zoveelste verontrustende ontwikkeling op het Chinese internet. In plaats van dat het internet leidt tot meer vrijheid en democratie, wordt de digitale muur van Beijing alleen maar hoger en hoger.

Lees ook:Inwoners van Xinjiang: u mag weer e-mailen
Lees ook:Internet maakt gelukkig
Lees ook:Europees Parlement tegen internetcensuur
Lees ook:Handig, een officieel doktersadvies op internet kopen
Lees ook:Urumqi leeft digitaal weer een beetje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>