Google gaat weg, maar blijft wel degelijk

Een beetje moe word ik er wel van, dat Google verhaal in China. Het ene moment gaan ze wel weg, een paar dagen later zegt een topman dat Google nog zeker twee jaar in China blijft en nu is er een kans van 99 procent dat de zoekmachine alsnog haar activiteiten in het verre oosten staakt.

Allerlei nationale en internationale media schreven vandaag en het afgelopen weekend dat de ruzie tussen Google en de Chinese regering nu zo hoog is opgelopen dat er eigenlijk geen andere uitweg meer is. Google moet China verlaten. China wil namelijk dat de zoekmachine zich aan de Chinese wetten blijft houden en Google wil graag dat er geen censuur meer wordt toegepast op de Chinese variant van Google. Zo ontstaat dus een patstelling die er waarschijnlijk  tot zal leiden dat Google binnen afzienbare tijd www.google.cn uit de lucht haalt.

Vreemd genoeg betekent dit niet dat de Chinese internetter het voortaan zonder Google moet stellen. www.google.com blijft namelijk wel gewoon beschikbaar voor China. Die website is weliswaar Engelstalig, maar speciaal voor de Chinezen is er nu ook een editie van Google.com in het Chinees beschikbaar. Voor de Chinese Google-fans verandert er dus eigenlijk helemaal niet zo veel (of mag ik al zeggen: er verandert niets?) als Google over een paar dagen definitief zegt het land te verlaten. Desondanks weet Google er heel wat gratis publiciteit mee te scoren. En hoe meer publiciteit, hoe meer mensen je naam weten. Ging het daar misschien om?

Lees ook:Google blijft toch maar wel in China
Lees ook:Google heeft nooit een klacht ingediend, zegt China
Lees ook:Google verliest, China verliest
Lees ook:Verrassing: Google krijgt Chinese licentie
Lees ook:Neelie Kroes wil Chinese firewall afbreken

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Google gaat weg, maar blijft wel degelijk

 1. Gurp

  Dat is niet correct.
  Als Google zijn Chinese kantoor sluit, hoeft het zich nl. niet meer te conformeren aan de Chinese regels en wetten. Dit is waar Google van afwil.
  Het feit dat er een Chinese versie van Google.com komt, is een slimme zet van Google. Ze willen namelijk geen afstand doen van de Chinezen, maar van de censurerende regering. Er zijn immers meer Chinezen op de wereld dan alleen in China.
  Het gevolg is hoogstwaarschijnlijk dat Google.com vanuit China niet meer te bereiken is, maar dat nemen ze dus voor lief.

    /   Reply  / 
  1. Ate Auteur

   Daar heb je gelijk in. Google wil inderdaad van de Chinese regels af, maar voorlopig zal Google.com nog wel in China beschikbaar zijn. Dat de Chinese regering die gaat blokkeren is nu nog maar de vraag. Overigens wordt Google.com op dit moment ook al gecensureerd, dus voor de mensen in China verandert er waarschijnlijk niet zoveel.

     /   Reply  / 
 2. Jeroen

  Idd goede reclamestunt van google om in China, waar ze toch maar een verwaarloosbaar klein marktaandeel hebben, te gaan roepen je niet meer aan de wet te willen houden haha.

  Gevolg van deze briljante marketingtruuk: Het marktaandeel in het Westen waar de media er vol van staan gaat up..up..UP!! Ik w8 benieuwd af waar google nu weer mee komt, creatief zijn ze iigv wel.

    /   Reply  / 
 3. Friso

  Ik sluit me aan bij Ate dat dit vooral lijkt te gaan om publiciteit voor Google. De Chineestalige versie van Google.com blijft gewoon, gecensureerd beschikbaar in China.

  Als Google echt zo begaan was met de vrijheden van de Chinese bevolking, waren ze natuurlijk nooit begonnen met censureren. Ik vraag me ook af of de Chinese bevolking zich bezig houdt met deze Google soap. Gebruiken ze in meerderheid niet gewoon baidu.com?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>