Twitter wil China helpen bij democratisering

Twitter oprichter Jack Dorsey heeft in New York bekendgemaakt dat hij plannen heeft om ook in China met Twitter te starten. Dorsey deed de uitspraak nadat de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei hem had gevraagd of er ook een Chineestalige Twitter gaat komen. Twitter zou volgens Ai een belangrijke bijdrage  kunnen leveren bij de democratisering van China.

Op dit moment wordt de Engelstalige versie van Twitter in China geblokkeerd, iets wat ook het lot is van sociale websites als Facebook en YouTube en veel internationale nieuwssites. Komt Twitter met een versie in de Chinese taal, dan wordt die vermoedelijk eveneens door de overheid geblokkeerd. Maar volgens Ai zou dat geen reden moeten zijn om het niet te doen. Hoewel het technisch en politiek lastig is, zijn er wel degelijk manieren om de firewall van de regering te ontwijken, aldus de activist.

Ai denkt dat Twitter een goed instrument zou zijn voor activisten om elkaar snel op de hoogte te brengen van ontwikkelingen. Een korte tweet als ‘hier is iets aan de hand’ zou genoeg kunnen zijn om andere activisten te vertellen over activiteiten die de overheid uitvoert. Op welke termijn de Chinese Twitter te verwachten is, heeft oprichter Dorsey niet bekendgemaakt.

Lees ook:Ondanks blokkade, twittert Dalai Lama met Chinezen
Lees ook:Neelie Kroes wil Chinese firewall afbreken
Lees ook:Google blijft toch maar wel in China
Lees ook:Urumqi leeft digitaal weer een beetje
Lees ook:Vijf jaar cel voor activist Tan Zuoren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>