Google verliest, China verliest

Nieuws is het ondertussen al niet meer: Google leidt bezoekers van www.google.cn sinds gisteren om naar de Google site in Hong Kong: www.google.com.hk. Die wordt in Hong Kong niet gecensureerd en Google hoopte op deze manier de Chinese internetcensuur helemaal te kunnen ontlopen. Een dappere, maar tegelijkertijd ook oerdomme poging van de internetgigant. Want wat wint Google hier nou eigenlijk mee?

Iedereen had immers wel kunnen bedenken dat de Chinese regering zich niet zo makkelijk van zijn stuk laat brengen. De internetfilters van de regering werden al snel aangepast en worden nu gewoon toegepast op google.com.hk. Een Chinese internetgebruiker die via Google op zoek gaat naar wat de regering beschouwt als controversiële informatie komt niets verder dan met het oude google.cn. Zoekresultaten zijn niet zichtbaar, links worden geblokkeerd.

Kortom: een verlies voor Google. Want niet alleen heeft het internetbedrijf de Chinese regering niet zo ver kunnen krijgen de internetcensuur los te laten, Google raakt ook nog eens adverteerders kwijt en ziet het marktaandeel dalen. Een marktaandeel dat toch al niet erg hoog was in China. De Amerikaanse zoekmachine moet al sinds jaren het Chinese baidu voor laten gaan in de strijd om internetgebruikers in China

Maar niet alleen Google verliest deze strijd, ook de Chinese regering verliest. Want doordat Google sinds het begin van de ruzie, ruim twee maanden geleden, volop de publiciteit heeft opgezocht heeft China zich laten zien als een ouderwetse dictatuur die niet met zich laat spotten en weigert met de tijd mee te gaan. Geen vrijheid op het internet, geen democratisering en geen kritiek van westerse bedrijven. Het zal China geen goed doen. Want waar het land juist op weg was moderner en opener te worden, daar zorgt de regering er nu weer voor dat ze in het westen met argusogen gevolgd wordt.

En dat in  een tijd dat China juist interessant probeert te zijn voor Amerikaanse en Europese bedrijven. Veel van hen zullen nu wel twee keer nadenken voor ze de overstap naar het oosten maken. Dat is grotendeels onterecht, want zo lang de Chinese regels geaccepteerd worden is er niets aan de hand. Al zou China er wel degelijk goed aan doen de regels aan te passen. Google kan het inmiddels wel vergeten in het verre oosten, maar een beetje modernisering kan geen kwaad.

Lees ook:Google gaat weg, maar blijft wel degelijk
Lees ook:Verrassing: Google krijgt Chinese licentie
Lees ook:Google heeft nooit een klacht ingediend, zegt China
Lees ook:Chinese studenten kraken Google
Lees ook:Google-hack: Chinese scholen ontkennen betrokkenheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>