Vervelende klagers worden jaren vastgezet

Noem het gerust bizar of verontrustend: de Shanghai Daily meldt vandaag dat zeker vier mensen in het noorden van China zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat ze te vaak hun beklag deden over lokale overheden. Alle vier hadden een conflict met de lokale overheid, maar in plaats van een luisterend oor bij de landelijke overheid, kregen ze gevangenisstraffen opgelegd van twee en vijf jaar. Niet omdat ze iets strafbaars hadden gedaan. Ze werden vastgezet omdat ze overdreven reageerden op beslissingen en de rechtsgang verstoorden.

Verontrustend is vooral het verhaal van Zhou Qilong en Li Baofeng. Volgens dit echtpaar weigerde de lokale politie in januari 2001 een autopsie te verrichten op het lichaam van hun zoon, die na een avondje stappen met dorpsgenoten plotseling overleed. Toen Zhou en Li een jaar later nog geen stap verder waren, besloten ze naar hoofdstad Beijing te gaan, om daar een klacht in te dienen. Het resultaat van een paar jaar strijden voor gerechtigheid? Geen overkoepelend overheidsorgaan dat voor de rechten van deze mensen op komt, maar een gevangenisstraf van twee jaar. Hun reactie was overdreven en  ze klaagden veel te veel, zo vond de lokale rechtbank.

De zaken van de andere twee klagers zijn niet minder triest. Chen Tongmei kreeg problemen met de overheid na de afhandeling van haar echtscheidingszaak in 2000. De manier waarop de lokale rechtbank haar zaak had afgehandeld zinde haar niet, dus zocht ze hoger beroep in Beijing. Zeker tien keer reisde ze naar de hoofdstad af om haar beklag te doen. Zonder resultaat. Toen ze om een schadevergoeding vroeg voor de lange reizen die ze telkens moest maken, kreeg ze in plaats daarvan een gevangenisstraf van vijf jaar opgelegd.

De vierde zaak was die van Wang Jinrong. Ook zij ging meerdere keren naar Beijing om klachten in te dienen over de lokale overheid. Dit keer niet in verband met een echtscheiding, maar in verband met een medisch conflict. Was er voor Wang wel gerechtigheid? Kreeg zij Beijing wel zo ver dat haar zaak werd onderzocht? Nee, ze werd vorig jaar augustus veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar.

Lees ook:Plagiaat? Chinees zegt dat hij ‘Avatar’ schreef
Lees ook:Dodelijke aanslag op Chinese rechters
Lees ook:Zelfmoordpoging voor deelname universiteit
Lees ook:Seriemoordenaar biedt zijn organen aan
Lees ook:Europees Parlement tegen internetcensuur

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>