Rebiya Kadeer: ‘China is zwakker dan het lijkt’

De Oeigoerse mensenrechtenactiviste  Rebiya Kadeer verwacht dat de Chinese regering binnen niet al te lange tijd zal vallen. Dat zegt Kadeer in een interview met Wordt Vervolgd, het opinieblad van de Nederlandse afdeling van Amnesty International. “Het land is zwakker dan het lijkt”, zegt Kadeer. “De economie groeit misschien sterk maar heeft nog lang niet het niveau van Amerika.”

Het interview met Kadeer in het meinummer van het Amnesty blad staat in het teken van het leven van de ‘Dalai Lama van de Oeigoeren’, zoals Kadeer ook wel wordt genoemd. De activiste woont tegenwoordig in de VS en zet zich vanaf daar in voor meer autonomie voor de inwoners van de provincie Xinjiang, de autonome regio die sinds 1949 onder Chinees bewind valt.

De Oeigoeren vormen de oorspronkelijke inwoners van Xinjiang – door Kadeer Oost-Turkestan genoemd – en worden al jaren onderdrukt door de Chinese machthebbers. In de afgelopen jaren leidde dit regelmatig tot conflicten, waarvan de heftige rellen van vorig jaar juli het beste en meest recente voorbeeld zijn.

Vanuit de VS doet Kadeer alles om aandacht voor de Oeigoerse zaak te krijgen en de activiste is optimistisch over de toekomst van de Oeigoeren. Want de internationale gemeenschap overschat China en de autoriteiten spelen paniekvoetbal, zegt Kadeer in het interview. “Ze beseffen dat ze zwak zijn, daarom verspreiden ze leugens en onderdrukken ze ons. Ze zijn bang om de controle te verliezen.”

Over het leven van Rebiya Kadeer verscheen onlangs nog de film ‘The 10 Conditions of Love’. De film vertelt niet alleen het verhaal van een dappere vrouw die al jaren strijd voor de vrijheid van haar volk, maar ook het verhaal van een volk dat bijna vergeten is.

Lees ook:China is boos: separatisten willen Japan bezoeken
Lees ook:Vanaf vandaag in de bios: Mao’s Last Dancer
Lees ook:Vanaf vandaag in de bios: The Karate Kid
Lees ook:China wijst nieuwe partijleider aan voor Xinjiang
Lees ook:China verwacht opnieuw problemen in Xinjiang

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>