Beijing wil geen boek over premier Wen Jiabao

Opnieuw doen de Chinese autoriteiten een poging om de verschijning van een boek tegen te houden. Was het een paar weken terug nog een boek over voormalig premier Li Peng dat werd tegengehouden, nu heeft China schrijver Yu Jie aangepakt. Hij is namelijk van plan een kritisch boek over de huidige premier Wen Jiabao te publiceren.

Yu sprak met persbureau AP en vertelde dat hij gisteren door de politie uit zijn huis in Beijing is gehaald. Hij werd een paar uur vastgehouden en bedreigd met een celstraf. Als hij zijn plannen door zou zetten het boek over de premier te publiceren, zou hem een gelijke behandeling wachten als Liu Xiaobo. Schrijver Liu werd tot een elf jaar durende celstraf veroordeeld omdat hij de staatsmacht heeft ondermijnd.

Ondanks de harde woorden van de Chinese politie is Yu van plan zijn boek over Wen Jiabao door te zetten. Yu zal geen toestemming krijgen het boek, waarin Wen’s politieke beleid wordt bekritiseerd, in China uit te brengen, maar in Hong Kong mag het boek wel verschijnen. “Ik ben niet van plan mijn publicatieplannen hierdoor te wijzigen”, zei Yu tegen AP, “en ik ben bereid de consequenties ervan te accepteren.”

Lees ook:China blokkeert reis schrijver naar Keulen
Lees ook:Kijk, de Chinese premier zit op een tractor
Lees ook:Overheid blokkeert publicatie memoires ex-premier
Lees ook:China rekent dit jaar op 8 procent groei
Lees ook:Protesterende Chinezen spoorloos verdwenen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>