15 jaar cel voor kritische Oeigoerse journalist

De Oeigoerse journalist Hairat Niyaz, ook bekend als Gheyret Niyaz, heeft een celstraf van vijftien jaar gekregen. De Chinese rechtbank veroordeelde Niyaz tot deze zware straf omdat hij na de rellen van vorig jaar juli in Xinjiang met buitenlandse journalisten heeft gepraat. Daarmee zou hij de staatsveiligheid in gevaar hebben gebracht.

Niyaz was als journalist werkzaam bij de Xinjiang Economic Daily. Daarin bekritiseerde hij het economische beleid in Xinjiang en had hij kritiek geleverd over het handelen van lokale overheden. Na de onlusten van vorig jaar juli, waarbij in ieder geval 156 mensen om het leven kwamen, werd Niyaz samen met enkele andere journalisten, bloggers en webmasters gearresteerd.

Amnesty International heeft inmiddels het vonnis van de rechtbank afgekeurd.  De Azië directeur van de mensenrechtenorganisatie, Catherine Baber, noemt de celstraf van vijftien jaar een ‘buitensporige straf’. “Hairat Niyaz is een gewetensgevangene die onmiddellijk moet worden vrijgelaten”, aldus Baber.

Lees ook:Vijf Oeigoeren ter dood veroordeeld
Lees ook:Hu Jintao is geen vriend van de persvrijheid
Lees ook:70 journalisten dood in 2009, China sloot 24 op
Lees ook:Celstraffen voor brand in Chinese Koolhaas toren
Lees ook:China geeft Amerikaan celstraf wegens spionage

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>