Mijnramp: waar zijn de 153 gebleven?

De mijnramp die afgelopen zondag de provincie Shanxi trof lijkt uit te lopen op een zware tragedie. Bijna drie dagen nadat de Chinese kolenmijn plotseling begon vol te lopen met grondwater is duidelijk dat er niet 123 mijnwerkers vast zitten, maar 153. En hoewel de reddingsactie in volle gang is blijft een teken van leven nog altijd uit.

Ondertussen heeft ook de Chinese vice-premier Zhang Deijang een bezoek gebracht aan de reddingsoperatie. Zhang heeft het reddingsteam opgedragen al het mogelijke in te zetten om de 153 te redden en zei dat het leegpompen van de mijn topprioriteit heeft, net als het aanbrengen van een goed ventilatiesysteem. Zeker 15 miljoen water zou inmiddels zijn weggepompt, maar of daarmee de levens zijn gered is vooralsnog de vraag. De kans is groot dat er dodelijke gassen in de mijn hang en hoeveel liter water er in de mijn staat kan niemand zeggen.

Onder de familieleden van de mijnwerkers begint de onrust inmiddels toe te nemen, zo is te zien in de onderstaande reportage van de NOS. Een terechte onrust, want wanneer de 153 zijn overleden betekent dat China’s grootste mijnramp in ruim twee jaar tijd. De ramp had bovendien voorkomen kunnen worden, zo blijkt uit een gisteren gepubliceerd rapport. Er waren te veel mijnwerkers aanwezig en de bazen grepen niet in toen de eerste lekkages in de tunnels ontstonden.

Lees ook:Mijnramp: zeker 100 mijnwerkers alsnog gered
Lees ook:Weinig hoop voor mijnwerkers na overstroming
Lees ook:Chinese mijnen maakten dodelijk weekend mee
Lees ook:Tien doden na gasexplosie in kolenmijn
Lees ook:Mijnramp Shanxi: 25 dood, 13 vermist of toch meer?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>