Mijnramp Shanxi: 25 dood, 13 vermist of toch meer?

Het was een miraculeuze redding. Niemand had gedacht dat ruim een week na de overstroming nog 115 mijnwerkers zouden worden gered uit de kolenmijn in Shanxi. Maar een paar dagen later is duidelijk dat ook bij een wonder niet iedereen gered kan worden. Het dodental is gestegen naar 25 en 13 mijnwerkers worden nog vermist. En volgens Al Jazeera zijn er sterke geruchten dat er nog meer mensen worden vermist. Kijk maar naar de video die hierboven staat.

Het probleem is dat niet elke mijnwerker op papier staat. De namen van de mannen die officieel in de kolenmijn werkten stonden op papier en worden meegeteld, maar zij die er illegaal werkten worden niet meegeteld. Wat de mijnbazen betreft bestaan ze niet. Niemand weet waar ze zijn en met hoeveel. Maar hoe leg je dat uit aan de nabestaanden?

Volgens het hoofdkwartier van de Chinese mijnindustrie wordt er nog steeds gezocht naar de dertien vermisten. Er zouden nog twee secties in de mijn zijn waar nog niet gekeken is, maar veel hoop is er niet. De mijnwerkers zitten nu al twaalf dagen onder de grond. Giftige gassen, instortingsgevaar en de kans op nieuwe lekkages bemoeilijken de operatie. De kans dat er nog iemand leven wordt gevonden is zeer minimaal.

Over enige tijd zal de mijnramp van 28 maart vermoedelijk herinnerd worden als de ‘miraculeuze redding van 115 mijnwerkers’. Dat was inderdaad een wonder. Niemand had verwacht dat acht dagen na de overstroming nog zoveel gered konden worden.

Maar het houdt niet tegen dat met een betere naleving van de veiligheidsregels het drama van de 25 doden en de 13 vermisten voorkomen had kunnen worden. Om nog maar te zwijgen over de tragedie van de vermiste illegale mijnwerkers. Hoeveel er van hen zijn, zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen.

Lees ook:Mijnramp: zeker 100 mijnwerkers alsnog gered
Lees ook:Mijnramp: waar zijn de 153 gebleven?
Lees ook:Weinig hoop voor mijnwerkers na overstroming
Lees ook:37 doden en 29 vermisten na instorten brug
Lees ook:Bus duikt van brug af: 19 doden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>