Great Barrier Reef: Australië woedend op Chinese schipper

Woedend. Dat is de Australische premier Kevin Rudd nadat afgelopen zaterdag een schip uit China is vastgelopen op het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld. Het schip heeft 65.000 ton kolen en 950 ton olie aan boord. Rondom het schip heeft zich een kleine olievlek gevormd, maar de kans dat de boot doormidden breekt is kleiner geworden. Daarmee is ook de kans op de gevreesde milieuramp afgenomen.

In een persconferentie noemde Kevin Rudd het ‘schandelijk’ dat het Chinese schip, de Shen Neng 1, zo dicht bij de Great Barrier Reef langs vaarde. De Shen Neng 1 bevond zich 12 kilometer buiten de vaarroute en als het aan Rudd ligt worden daar sancties aan gebonden. De Australiërs gaan daarom onderzoeken of de Chinezen bewust zo ver buiten de vaarroute zaten, of dat er toch sprake is van een misverstand.

Blijkt dat het schip inderdaad bewust in illegale wateren zat, dan kan daar een boete voor worden uitgeschreven die volgens de Volkskrant maximaal 1 miljoen Australische dollars bedraagt, maar volgens de Associated Press op kan lopen tot 5,5 miljoen Australische dollars.

Lees ook:Australië gaat Chinese bemanning inderdaad vervolgen
Lees ook:Chinees schip dreigt milieuramp te veroorzaken
Lees ook:Gokken op voetbal? Leuk, maar niet in Hong Kong
Lees ook:Nieuwe ronde, nieuwe kansen op Olympische kaartjes
Lees ook:Meer dan 45 miljoen Chinezen wonen buiten China

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>