Olievlek China veel groter dan eerder gezegd

Het is nog niet te vergelijken met die in de Golf van Mexico, maar de olievlek in China is toch aanzienlijk groter dan een paar dagen terug werd gezegd. Toen was de olievlek, ontstaan door een explosie en oliebrand op 16 juli, volgens China ongeveer 180 vierkante kilometer groot. Maar de vlek is inmiddels gegroeid naar 430 vierkante kilometer.

Inmiddels zijn de Chinezen erin geslaagd het lek te dichten, maar dat betekent niet dat het probleem ook is opgelost. De olie die de Gele Zee is ingestroomd heeft de stranden in de omgeving van Dalian bevuild, waardoor sectoren als het toerisme en de visserij zwaar de dupe zijn. De vissers proberen samen met het leger de olie zo snel mogelijk op te ruimen, maar doordat bij de meeste van deze schoonmakers elke vorm van bescherming ontbreekt, gooien ze daarmee wel hun gezondheid in de waagschaal.

Volgens persbureau Xinhua is de explosie veroorzaakt door het verkeerd gebruiken van ‘ontzwafelstof’. Oliemedewerkers zouden niet de goede procedure gebruikt hebben, waardoor de pijplijn explodeerde. Een uitgebreider onderzoek is nog in volle gang.

De Chinese autoriteiten verwachten dat het opruimen van de olievlek met een week wel is gedaan. Analisten beweren dat de schoonmaakactie nog maanden kan duren. Desondanks is de geëxplodeerde pijplijn inmiddels weer in gebruik genomen. Afgelopen donderdag werd er weer als vanouds olie vanuit een olietanker naar het vasteland gepompt.

Lees ook:Golf van Mexico? China heeft haar eigen olielek
Lees ook:Chinees schip dreigt milieuramp te veroorzaken
Lees ook:Explosie in fabriek: 6 doden, 300 gewonden
Lees ook:Mijongeluk in China eist 47 levens
Lees ook:Great Barrier Reef: Australië woedend op Chinese schipper

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>