Noodweer in het zuiden, extreme hitte in het noorden

China is een groot en divers land. Dat blijkt maar weer als we kijken naar de grote klimaat- en temperatuurverschillen waar China momenteel mee te maken heeft. Want terwijl de zuidelijke regio’s worden geteisterd door stormen en zware regenval, heeft het Chinese staatspersbureau vandaag gewaarschuwd voor extreem hoge temperaturen in het noorden.

Vooral in de regio Xinjiang kan de temperatuur behoorlijk hoog oplopen. Nu is men in dit woestijngebied wel gewend aan warme zomers, maar 45 graden in Turpan is nog altijd een flink stukje warmer dan de maximumtemperatuur op een normale dag in juni. Maar ook voor de provincies Henan, Shanxi, Shaanxi en Shandong worden temperaturen van 35 tot 37 graden voorspeld.

Kijken we naar hoofdstad Beijing, toch snel een paar duizend kilometers ten oosten van Xinjiang, dan zien we dat ook daar de thermometer behoorlijk in het rood zit. Maandagmiddag 38 graden en ook de dagen daarna blijft het ruim 30 graden. Regen valt er in Beijing de komende dagen niet, wat overigens geen verrassing is.

Hoe anders is het weer in het zuiden van China. Daar zorgen stormen en zware regenval voor grote overlast. De overstromingen en aardverschuivingen die hiermee gepaard gaan hebben de afgelopen week aan zeker 132 mensen het leven gekost. En de regen is nog niet voorbij. Een stad als Zhongshan bijvoorbeeld krijgt in de komende dagen nog heel wat regen te verwerken. En er kwam al zoveel water naar beneden. Hoe mooi is dan dat licht wisselvallige Noordzeeklimaat van ons kleine Nederland.

Lees ook:Extreme hitte wordt 8 arbeiders fataal
Lees ook:Veel ellende in Zuid-China door noodweer
Lees ook:Storm en regen in China eisen al 65 levens
Lees ook:Beijing zit opnieuw in een hittegolf
Lees ook:Zuid China is nog niet van het noodweer af

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>