Massale vissterfte door afvalwater kopermijn

Foto: Xinhua

In het oosten van China, in de Tingjiang river, is zo’n 1,9 miljoen kilo aan dode en vergiftigde vis gevonden. De vissen zijn het slachtoffer geworden van een lekkende tank met afvalwater, die in het gebruik was van de Zijinshan Copper Mine, een kopermijn in handen van China’s grootste goudproducent.

Volgens berichten zat er tussen 3 en 4 juli een lek in de tank, waardoor vele liters afvalwater in de rivier is terechtgekomen. Op 5 juli ontdekten lokale vissers de massale vissterfte in de rivier. Burgers, soldaten, politiemensen en lokale vissers proberen de dode vis zo snel mogelijk uit het water te halen en het water weer schoon te krijgen, om zo een nog groter drama te voorkomen.

De lokale regering van de provincie Fujian heeft de kopermijn gedwongen het werk voorlopig te staken. De eigenaar van de kopermijn, het in Hong Kong gevestigde Zijin Mining Group, heeft zijn activiteiten op de beurs tijdelijk gestaakt, maar heeft vooralsnog geen reactie op de vervuiling gegeven.

Voor zover op dit moment bekend is, heeft de vervuiling van de rivier nog niet voor vergiftiging onder de mensen gezorgd die in de buurt van de rivier wonen. Wel brengt de vissterfte een flinke economische schade met zich mee. Lokale bewoners, bijvoorbeeld vissers, hebben het koperbedrijf om een schadevergoeding gevraagd.

Lees ook:Ruim 3.000 chemische vaten in Chinese rivier
Lees ook:Geld besparen: douchen met afvalwater
Lees ook:Massale evacuatie na overstroming Xiang rivier
Lees ook:Chinees vangt steur van 250 kilo
Lees ook:Yangtze geen afvaldumpplaats voor studenten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>