Chinese premier waarschuwt voor meer overstromingen

Foto: Xinhua

De Chinese premier Wen Jiabao waarschuwt dat zuid en centraal China rekening moet houden met nog meer regen en overstromingen. Dat meldt de BBC. Volgens Wen is de situatie op een ‘cruciaal punt’ gekomen en moet de bevolking zich voorbereiden op ‘meer zware overstromingen en rampen’.

China heeft al sinds weken te maken met zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen. Tijdens het regenseizoen is dat beslist niet ongewoon voor het Aziatische land, maar dit jaar is de ramp het grootst sinds 1998, het jaar waarin de Yangtze rivier ver buiten haar oevers trad en 4.100 mensen om het leven kwamen.

De overstromingen van dit jaar hebben al zeker aan 700 mensen het leven gekost. En dat cijfer gaat waarschijnlijk nog flink oplopen, want enkele honderden Chinezen worden nog vermist. De  afgelopen twee dagen kwamen er in het westen en midden van het land nog eens 34 om door de overstromingen.

In de komende dagen / weken wordt China verder op de proef gesteld. Er zijn vooral veel ogen gericht op de Drieklovendam. Tijdens de bouw van deze enorme dam in de Yangtze hebben Chinese regeringsleiders telkens geroepen dat de dam de beste manier is om grote overstromingen in het gebied van de Yangtze te voorkomen. Maar ook deze dam heeft zijn maximumcapaciteit. Het waterpeil in het bijbehorende stuwmeer is vrijdag gestegen naar 158 meter, een recordhoogte en nog maar 18 meter onder de maximumhoogte.

Behalve door veel regen wordt China door nog een ander natuurfenomeen geplaagd: tyfoons. Na tyfoon Conson, kwam Chanthu aan land. Die richtte heel wat schade aan, zoals in de onderstaande video is te zien:

Lees ook:Houdt de regen in China dan nooit op?
Lees ook:Steeds meer schade door overstromingen Zuid-China
Lees ook:Doden en vermisten na aardverschuivingen
Lees ook:Meer dan 100 doden bij overstromingen Jilin
Lees ook:Noodweer in China houdt aan, tyfoon op komst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>