Een Nederlands belastingdealtje in Hong Kong

Jan Kees de Jager, demissionair minister van Financiën, heeft in Hong Kong zijn handtekening gezet onder een belastingverdrag tussen Nederland en Hong Kong. De Jager’s collega Chan Ka Keung heeft namens Hong Kong getekend. Voor Nederlandse bedrijven in deze speciale regio van China zou dit verdrag grote voordelen moeten bieden.

Het verdrag moet vooral voorkomen dat er dubbele belasting op inkomen en vermogensverschillen wordt geheven. Ook zou het verdrag zekerheid moeten bieden waar het gaat om zaken als ondernemingswinsten, dividend, arbeidsinkomen en pensioen. En mochten er Nederlanders zijn die denken dat ze in Hong Kong de Nederlandse belastingdienst kunnen ontlopen, dan zou die informatie met dit verdrag eenvoudig aan het licht moeten komen.

Maar omdat belastingontduikers vooral uitwijken naar Liechtenstein en Zwitserland, is het zeker niet De Jager’s intentie om met dit verdrag massaal belastingontduikers in de kraag te grijpen. Nee, het verdrag is vooral goed voor de samenwerking tussen Hong Kong en Nederland. In De Telegraaf zei De jager daarover  het volgende: “De economische betrekkingen tussen beide landen worden steeds intensiever. Dat Hong Kong zich nu aansluit bij de internationale standaarden voor informatieuitwisseling, zal dit alleen maar verder stimuleren”.

Of er ook een vergelijkbaar verdrag wordt gesloten met de Chinese regering heeft De Jager nog niet bekendgemaakt. De demissionaire minister zal later deze week echter wel op bezoek gaan bij het Chinese ministerie van Financiën. Wie weet komt daar nog iets moois uit voort.

Lees ook:“Chinese bedrijven zeer geïnteresseerd in Nederland”
Lees ook:Nederlandse diplomaat zorgt voor woede in Hong Kong
Lees ook:Ernstige luchtvervuiling Hong Kong na zandstorm
Lees ook:Rokende toeristen krijgen het zwaar in Hong Kong
Lees ook:Gokken op voetbal? Leuk, maar niet in Hong Kong

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>